Медия без
политическа реклама

Солидарността с Украйна е келепир, се разбра от министър Лорер

Правителството реши да изпрати на Киев хуманитарна и военно-логистична помощ

27 Февр. 2022Обновена
EPA/BGNES

Министърът на икономическия растеж Даниел Лорер даде днес цинично обяснение защо България трябва да бъде солидарна с Украйна. Пред БНР той интерпретира солидарността от гледна точка на келепира. "Важно е да сме солидарни с Украйна, тъй като солидарността с нашите съюзници сега ще има добър икономически ефект в бъдеще. Колкото по-големи съюзници сме днес, толкова по-голямо участие ще имаме на икономическата маса след това". Няколко часа по-късно МС съобщи, че България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна.

"Развитията от последните дни, в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ. Затова българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна", се посочва в съобщение от Министерски съвет. Под военно-логистична помощ се разбира, че няма да предоставяма оръжие, а друга подкрепа - например под форма на бронежилетки, лечение на ранени войници и др. "С това България се присъединява към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО", уточняват от МС.

А премиерът Кирил Петков заяви, че хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла, "за да може да сме сигурни, че украинските граждани в този момент усещат подкрепата на нашето правителство, на нашата държава".

Петков добави, че утре ще бъде отворена сметка към Червения кръст, по която ще се набират средства, които ще се използват и да бежанците, които идват от Украйна. 

Развитията от последните дни, в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ. Затова бълг...

По-рано правителството още не бе излязло с ясна позиция за поисканата от Украйна помощ. "Точен план за предоставяне на хуманитарната помощ аз лично не знам да има. Може би се работи по него, но това зависи и какво ще поиска засегнатата страна", коментира сутринта председателят на Народното събрание Никола Минчев пред Нова тв.

Следобеда Корнелия Нинова - вицепремиер, икономически министър и лидер на БСП, отново отрече твърденията, че България може да изпрати помощ под формата на оръжейни доставки. "Българското правителство не е взимало такива решения. Българският парламент взе решение за оказване единствено на хуманитарна помощ на Украйна", заяви категорично Нинова на брифинг в партийната централа. И допълни, че междуведомствената комисия за експортен контрол над износа на оръжие и продукция с двойна употреба не е издавала разрешение за такъв износ към Украйна. Тя припомни, че след подписването на Минските споразумения през 2014 -2015 г. комисията е възприела практиката да не разрешава износ за Украйна.

Вицеремиерът се позова и на европейски регламент от 2014 г., с който се въвеждат ограничителни мерки спрямо Русия, заради нейните действия спрямо съседката й, с което де факто се налага ембарго върху търговията с оръжие, за да се ограничи руският достъп до чувствителни технологии. "Това е нормативната база - тя е и българска, и европейска. Нито правителството е вземало разрешение за износ, нито комисията е разрешавала такъв", обобщи Нинова.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова отрече да има износ на български оръжия за Украйна.

Преди ден посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко заяви, че вече е предал на българските власти списък с артикули, от които има нужда страната му - вода, храна, одеяла, както и военни бронежилетки, маски, снаряди, мини. До момента обаче не е ясно какво е предприела българската държава. Журналисти се опитват безуспешно от сутринта да се свържат с официален представител на правителството, който да каже ще отвърне ли България на украинското искане и как. Пред бТВ посланик Москаленко е заявил днес, че са започнали преговори с български представители, но засега няма официално потвърждение за това.

В същото време НАТО публикува съобщение в социалните мрежи, в което се казва, че повечето държави в съюза вече са изпратили помощ на Украйна под формата на оръжия, муниции, финансова и хуманитарна помощ. Сред изброените държави обаче отсъства България.

Пред БНР външният ни министър Теодора Генчовска заяви, че се водят разговори с Украйна във връзка с нуждите й, но това излиза от компетенциите на МВнР, поради което тя пренасочи въпросите към министерство на отбраната и премиера Кирил Петков. Повече яснота по въпроса за подобни доставки се очаква да има утре.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата