Quantcast

Медия без
политическа реклама

Sky News: Иран е доставил на Русия огромно количество боеприпаси

Пратката включвала 100 млн. патрона и 300 000 снаряда за войната срещу Украйна

08 Март 2023
Скайнюз
В пратката имало 300 000 снаряда за гаубици и зенитни оръдия

Иранското правителство тайно е доставило на Русия много голяма партида боеприпаси и планира да продължи тази си пракитка. Това съобщи Sky News в свой репортаж, като се позова на свой източник от британските служби за сигурност.

Според информацията два товарни кораба, плаващи под руски флаг - "Муса Джелил" и "Бегей", са напуснали иранското пристанище Амирабад на Каспийско море на 10 януари. Има и сателитни снимки на корабите в пристанището. Те са превозвали общо около 200 контейнера с въоръжение. Два дни по-късно корабите били засечени в едно от пристанищата на Туркменистан. Впоследствие те са пресекли Каспийско море и са акостирали на в Астрахан - нагоре по течението на река Волга. Там има техни сателитни снимки от 2 февруари.  

Счита се, че в контейнерите е имало около 100 милиона патрона с различен калибър и 300 000 снаряда, сред които за ракетни и артилерийски системи, гранатомети и минохвъргачки. Освен това корабите са превозили и 10 000 бронежилетки и каски.

Според Sky News Русия е платила за доставката в брой. От телевизията обаче уточняват, че не могат да потвърдят тази информация от независими източници. 

Във войната срещу Украйна Русия използва ирански оръжия още от есента на 2022 г. Тогава в действие влязоха произведени в Иран дронове камикадзе "Шахид-131/136" (руснаците ги преименуваха на "Геран-1" и "Геран-2"). С тях бяха нанасяни удари по военни и енергийни обекти в Украйна.

През февруари т.г. пък в."Гардиън" съобщи, че Иран е доставил на Русия партида ударни безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие и за многократна употреба.

Ключови думи:

война, Русия, Украйна

Още по темата