Медия без
политическа реклама

Сепаратистите в Донбас ще екзекутират трима чужденци

Твърдят, че са отменили мораториума на смъртното наказание

08 Юли 2022
Част от чужденците са били пленени след окупацията на Мариупол.
ЕПА
Част от чужденците са били пленени след окупацията на Мариупол.

Сепаратистите в Донбас отменили мораториума на смъртното наказание, съобщава Unian.net, като се позовава на Reuters. Информацията за решението е била публикувана в Telegram-канала на т. нар. „Народен съвет на ДНР“.

Припомняме, че в началото на юни сепаратистите осъдиха на смърт трима чужденци, воювали в редиците на украинската армия и попаднали в плен по време на обсадата на Мариупол и при други сражения в Донбас. В незаконната република чужденците са били обвинени, че са наемници. По подобен начин вероятно ще бъдат съдени и други двама британци, пленени в Мариупол и в Николаевска област. Единият - Дилън Хили е доброволец в украинската армия, а Андрю Хил е бил член на „Интернационалния легион“.

Британския министър на външните работи Лиз Тръс осъди решението на сепаратистите да екзекутира тримата чужденци, защитавали Украйна от окупаторите. Тя подчерта, че те имат статут на военнопленици. От своя страна Москва предложи на Лондон да води диалог с непризнатата република за освобождаването на британските граждани.

 

Още по темата