Quantcast
САЩ се опитали да разубедят Русия за войната в Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

САЩ се опитали да разубедят Русия за войната в Украйна

Още през октомври американците разполагали с плановете на Москва
19 212
 ЕПА/БГНЕС
Русия нахлу в Украйна, въпреки предупрежденията за невиждани санкции

Американското разузнаване е научило за плановете на руския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна още през октомври, пише The Washington Post. Изданието публикува голямо разследване, в което разказва как Белият дом се опитал да убеди ръководството на Русия да не започва война, но в отговор получавал обтекаеми отговори и искане НАТО да се оттегли от Източна Европа.

Когато започнало струпването на руски войски по границата с Украйна през октомври, в Белия дом е свикано спешно заседание с участието на президента Джо Байдън. Президентът изслушал докладите на разузнаването, че през зимата на 2022 г.ще започне мащабно настъпление на руските войски в Украйна. Първият основен удар ще бъде по Киев - там войските ще се придвижват от север. Зимното време е избрано заради блатистата местност в района на Чернобил. Настъплението ще продължи от източна Украйна от териториите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и от юг - от територията на Крим. Докладът се основавал на спътникови снимки, прихванати разговори и сведения от източници на американците в политическото ръководство на Русия, въоръжените сили и руското разузнаване. За 3-4 дни руските специални сили трябвало да открият и отстранят украинския президент Володимир Зеленски, дори да го убият, ако се наложи, и да инсталират в Киев марионетно правителство.

Байдън взел решение да изпрати някой от американското ръководство в Москва, за да предупреди Кремъл за последиците от евентуална война с Украйна. В края на ноември за преговори в Москва пристигнал директорът на ЦРУ и бивш посланик на САЩ в Русия Уилям Бърнс. Там той се срещал с помощника на Путин по външнополитическите въпроси Юрий Ушаков. На разговор по телефона пък присъствал лично Путин, който отново заявил, че е недопустимо НАТО да се разширява и не отрекъл плановете за нахлуване в Украйна. Бърнс се срещнал и със секретаря на Съвета по сигурност Николай Патрушев, който бил “удивен” от информациите за нахлуване в Украйна. Но пък дословно повторил думите на Путин срещу разширяването на НАТО, което усъмнило Бърнс.

На 21 януари в Женева се провели преговори между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров. Когато останали насаме, Блинкен директно попитал наистина ли основните претенции на Путин са за разширяването на НАТО в Източна Европа или президентът на Русия е мотивиран от “почти религиозната вяра, че Украйна винаги е била част от Русия”. Лавров не отговорил.

Още една показателна среща се състояла на 11 февруари, 12 дни преди началото на войната. В Москва, за среща с руския министър на отбраната Сергей Лавров пристигнал британският му колега Бен Уолъс. Уолъс предупредил, че в случай на нахлуване в Украйна Русия ще се сблъска с ожесточената съпротива на украинците. В отговор Шойгу казал: “Моята майка е украинка. Ние сме една страна.” На предупреждението за невиждани санкции, Шойгу отсякъл: “Ние можем да страдаме както никой друг”. В края на срещата все пак той отрекъл да има каквито и да било планове за нахлуване в Украйна.

В навечерието на нахлуването украинският министър на външните работи Кулеба получил конкретна информация - “на летище А има пет транспортни самолета, които могат във всеки един момент да прехвърлят десантчици на украинското летище Б”. Това се оказало истина, но атаката срещу Киев се провалила. Анонимни източници от западното разузнаване признали, че са надценили ефективността на руската армия: “Ние смятахме, че те ще нахлуят в Украйна така, както ние бихме го направили”.

Зеленски бил сериозно притеснен от информацията и помолил Байдън да се свърже с колкото може повече световни лидери, които да убедят Путин да не започва война. 

Washington Post завършва разследването с фразата на украинския президент към Байдън: “Моля да ни предоставите цялата разузнавателна информация, с която разполагате. Ние ще се сражаваме, ние ще се защитаваме, ние можем да издържим, но ни е нужна вашата помощ”.

Ключови думи:

Русия, Украйна, САЩ, война

Още

5 страни от ЕС искат забрана на импорта на диаманти от Русия

26.09.2022

2082
261 000 руснаци са избягали от страната за 4 дни

26.09.2022

3242
Берлин иска забрана за гражданите на ЕС да ръководят руски компании

25.09.2022

1233