Медия без
политическа реклама

САЩ са финансирали досега Украйна с над 100 млрд. долара

12 Септ. 2023

САЩ са похарчили над 100 млрд. долара за конфликта в Украйна, съобщи телевизионният канал Fox News.

Той публикува копие от отговора на ръководителя на Службата за управление на бюджета към Белия дом (СУБ) до група републикански сенатори, които още през януари са поискали доклад за разходите за Украйна, но са получили отговор на 11 септември. От таблицата, приложена към писмото, следва, че САЩ са отпуснали 110,97 млрд. долара за военна, икономическа и хуманитарна помощ за украинците, от които 101,2 млрд. долара вече са изразходвани.

В тази сума не са взети предвид 24 млрд. долара, които Байдън поиска от Конгреса за Украйна миналия месец.


Директорът на СУБ Шаланда Йънг написа писмо до републиканските сенатори, в което обяснява помощта за сигурност, която Съединените щати са предоставили на Украйна от 24 февруари 2022 г. насам.

"С двупартийната подкрепа на Конгреса Съединените щати предоставиха на Украйна помощ в областта на сигурността, икономиката и хуманитарната помощ, тъй като тя продължава да се бори за защита на своя суверенитет след бруталното нахлуване на Русия", пише Йънг. "Тази подкрепа е от решаващо значение за успеха на Украйна на бойното поле, както и за способността на нейния народ да издържа в тежки условия", допълва Йънг.

В същото време Върховната рада на Украйна ще разгледа предложения от украинското правителство законопроект за увеличаване на военните разходи с близо 303 млрд. гривни (8,29 млрд. долара) до края на септември, съобщи ръководителят на парламентарната бюджетна комисия Роксолана Пидласа.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата