Медия без
политическа реклама

Санкциите работят, потвърждава руска банка

Отливът на западни капитали се усеща болезнено в Русия

05 Апр. 2023
Твърдението, че санкциите трябва да се отменят, защото не работят, се оказа фалшиво
yur-gazeta.ru
Твърдението, че санкциите трябва да се отменят, защото не работят, се оказа фалшиво

Втората по големина руска банка ВТБ отчете огромна загуба в размер на 7,7 млрд. долара през 2022 г., след като беше силно засегната от западните санкции заради нахлуването на Москва в Украйна, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Банката, която традиционно разполага с добри международни връзки, беше изключена от глобалната система за разплащания SWIFT след избухването на конфликта в края на февруари 2022 г.

Нейният ръководител Андрей Костин, сътрудник на президента Владимир Путин, бе санкциониран индивидуално от Великобритания и САЩ.

Банката съобщи, че загубите ѝ през миналата година възлизат на 612,6 млрд. рубли.

"През 2022 г. групата ВТБ се сблъска с безпрецедентни трудности и предизвикателства", съобщава главният финансов директор Дмитрий Пянов.

"Ние бяхме първата мишена за максималните възможни санкции, което доведе до значителни загуби".

ВТБ е имала 15 млн. клиенти в Русия и около 80 000 служители, като само за 2021 г. банката е отчела нетна печалба в размер на 327 млрд. рубли.

След началото на руската инвазия обаче тя е пострадала от "безпрецедентен отлив на (чуждестранни) валути", както и от загуби, свързани с продажбата на дъщерни дружества, включително VTB Bank Europe.

В изявлението също така се казва, че ВТБ е била засегната от повишаването на лихвените проценти от страна на Руската централна банка.

"Трудните външни условия ни принудиха да вземем бързи и ясни решения", заяви Пянов.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

санкции, Русия

Още по темата