Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руски опозиционери поискаха бърза победа за Украйна

Само победа на Киев ще донесе демокрация в Москва, смятат Гари Каспаров, Яна Немцова, Ходорковски и Шербакова

19 Февр. 2023
BGNES
Гари Каспаров

Руски опозиционери заявиха, че Москва ще се демократизира само ако Украйна успее да се справи с руската инвазия, предаде Франс прес. Подобно мнение изрази бившият руски шампион по шахмат Гари Каспаров, който говори в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Каспаров участваше в кръгла маса, посветена на демократичното бъдеще на Русия. В проявата участваха и бившият руски олигарх Михаил Ходорковски, журналистката Яна Немцова, която е и дъщеря на убития в Москва опозиционер Борис Немцов, историчката Ирина Шербакова, съоснователка на неправителствената организация "Мемориал", носителка на Нобеловата награда за мир през 2022 г.

"Освобождаването от фашизма на Путин преминава през Украйна. Руснаците живеят в сфера. Тя не може да бъде счупена, освен ако идеята за империята рухне благодарение на военно поражение", каза Каспаров, който е напуснал Русия преди около десетина години. Според него войната ще бъде изгубена, когато те (руснаците) осъзнаят, че губят войната, а не в зависимост от извоюването и загубата на територии.

Каспаров призова западните страни да продължат с помощта си за Украйна. "Никакви разходи за Украйна не са прекомерни", добави той.

"Онова, от което трябва да се страхуваме е една деескалация, от намаляване от страна на съюзниците на Киев на усилията", подчерта пък Ходорковски, който прекара десет години зад решетките в Русия, след като беше един от най-богатите хора в страната.

Шербакова подчерта, че сега е един трагичен и болезнен период за украинците, които плащат с кръвта си, но допълни, че в Русия, за да излязат хората на улицата да протестират, също трябва да са много смели. Тя каза още, че сега в Русия има пренаписване на историята, защото руснаците не чувстват необходимостта да се изправят пред престъпленията, извършени в миналото. 

Ключови думи:

Русия, опозиция

Още по темата