Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руската Дума ще амнистира хиляди престъпници, за да воюват

Думи на Путин "да се уважава Украйна" предизвикаха объркване

13 Юни 2023Обновена
Предполага се, че на фронта в Украйна в момента има около 7000 затворници

Председателят на комисията в Съвета на федерацията по държавното строителство Андрей Клишас и председателят на комисията в руската Дума по държавно строителство Павел Крашеников са получили задача да легализират пращането на войната в Украйна на престъпници. Те са внесли в Думата законопроект, който предвижда амнистия за престъпниците, които искат да воюват в Украйна, съобщи The Moscow Times. 

Амнистията ще се отнася както за осъдените, така и за онези, които очакват присъда за престъпления с неголяма и средна тежест. Потенциално това са стотици хиляди: според съдебната статистика в първите 6 месеца на 2022 г. за произнесени присъди на 274 687 души, включително за престъпления с неголяма тежест - 139 502 души, за среднотежки престъпления 55 906 души. 

Известната Частна военна компания "Вагнер" разполага предимно със затворници на украинския фронт. Собственикът й Андрей Пригожин, наричан Готвача на Путин,  ги агитираше по затворите да участват във войната и мнозина го сториха без да са формално амнистирани със закон. Миналата есен се твърдеше, че около 7000 руски затворници са на фронта. Ако оцелеят в бойните действия, получават свободата си. Вече са известни няколко случая на завърнали се вагнеровци от фронта, които в Русия продължават с престъпните си занимания. 

Днес Путин се срещна с военни кореспонденти и думите му предизвикаха съмнения в последователността на руския президент. След 16 месеца бойни действия срещу Украйна той, цитиран от руските медии, казва, че трябва да се отнасят с уважение към съществуването на Украйна. 

Украйна не бива да съществува за сметка на Руската федерация и на историческите руски територии, ако не се създадат нормални отношения, казва руският президент. 

Т.нар. Z-блогъри, привърженици на войната, реагираха с недоумение. Блогъръг Игор Гиркин написа - "Добре ще уважаваме независима Украйна, но за чий започнахме спецоперацията? Що за глупост?". Z-каналът "Русич" пише, че е нужно тотално унищожаване на Украйна, а то: "За какво уважение става дума?". Още един Z-канал AP Wagner коментира думите на президента: "Само мене често ме обвиняват в биполярно разстройство..."

Руският Генщаб съобщи в началото на 2023 г., че миналата година Русия е изстреляла 5000 ракети към Украйна. 

 

Ключови думи:

Русия, амнистия, война

Още по темата