Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия стана най-големият доставчик на оръжие за Украйна

06 Окт. 2022
"Доставената" от Русия техника значително надвишава предоставената от Запада на Украйна

Никой не е помогнал на украинските войски с осигуряването на военна техника, както руската армия. Пленените от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от началото на войната танкове, бронирани превозни средства и артилерийски установки надвишават като количество доставките на оръжие от нейните съюзници, пише The Wall Street Journal.

По последни данни на проекта Oryx, който води статистика на унищожена, повредена, изоставена и пленена техника, Украйна е "заловила":

— 421 танка (320 от Запада)
— 445 бойни машини за пехотата (210 от Запада)
— 192 бойни бронирани машини (40 от Запада)
— 44 реактивни системи за залпов огън (70 от Запада)
— значително количество артилерийски снаряди съветско производство, които Украйна беше почти изчерпала.

Тези цифри са приблизителни. Реалното количество оръжие от Русия може да е още по-голямо, отбелязва WSJ. Една част от техниката е готова за незабавно използване, друга трябва да бъде ремонтирана преди да бъде върната на фронта, а трета е сериозно повредена и се използва за резервни части.

Сега Украйна разполага с най-модерните руски танкове Т-90 - 12 единици от модификацията T-90A. През септември Роб Лий, старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания на САЩ, публикува снимки на Т-90М в своя Twitter с коментара: „Изглежда, че украинските войски са пленили първия руски танк Т-90М“. На 3 октомври командирът на 92-ра механизирана бригада от въоръжените сили на Украйна Павел Федосенко изпробва пленения край Купянск Т-90. При навлизането в Изюм батальонът „Карпатская Сечь“ плени 10 танка Т-80 и пет 152-милиметрови самоходни оръдия 2S5 Hyacint-S. Пред WSJ заместник-командирът Руслан Андрийко коментира: „Дори не знаем какво да правим с тях. Започнахме като пехотен батальон, а сега някак си се механизираме."

Шефът на Съвета на национална сигурност и отбрана Алексей Данилов обясни, че тежката техника се разпределя от военното командване за материално-техническо обезпечаване на ВСУ, а лекото оръжие и боеприпасите остават в подразделенията, които са ги пленили.

 

Още по темата