Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия отпразнува пирова победа в Соледар

"Вагнер" се похвали с първи успех на фронта от юли насам, но това едва ли ще доведе до стратегическо преимущество на руснаците в Донбас

Бойци на "Вагнер" позират в Соледар

От почти месец насам най-ожесточените боеве на укранския фронт са в района на Соледар - малко градче в централната част на Донбас. Само за последната седмица руската армия за трети път се похвали, че е превзела градчето. Първи на 11 януари рапортуваха за това от частната военна компания "Вагнер". "Соледар е напълно освободен, а 500 украински бойци, които не пожелаха да се предадат, са унищожени", заяви собственикът й Евгений Пригожин. На 13 януари Министерството на отбраната на Русия също съобщи, че Соледар е под контрола на руската армия. На брифинга изобщо не беше спомената "Вагнер", което доведе до скандал в руските медии и взаимни обвинения кой кого и кога е превзел. На 17 януари щабът на териториалната отбрана на Донецката народна република също докладва, че е освободил Соледар.

Че руските войски имат частичен успех в района признават и бойци от украинската армия, които редовно осведомяват за обстановката на фронта във видео. На 16 януари те съобщиха, че са се изтеглили в западните покрайнини на града и оттам обстрелват руските наемници. Само вчера бяха унищожени няколко склада с боеприпаси и техника на руснаците. И макар че Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ всеки ден повтаря, че ожесточените боеве за градчето продължават, част от войските вече са прехвърлени към Северск и Бахмут. 

Не е ясно обаче дали руската армия има сили за по-крупната операция по окупирането на цялата агломерация, разтегната от Горловка през Бахмут до Северск

Какво е значението на Соледар за ситуацията на фронта

 

Боевете в района на Соледар и Бахмут се водят от пролетта на 2022 г. Щурмът на Соледар е опит Русия да излезе от задънената улица, в която се оказа край Бахмут. В началото на 2023 г. руското командване най-после осъзна, че независимо от колосалните усилия и огромните жертви, няма да може да превземе Бахмут в близко бъдеще. ВСУ оказват ожесточена съпротива, а особеностите на местността са на страната на отбраняващите се - градът е разделен от река Бахмутка, която трудно може да бъде преодоляна с тежка техника. Освен това за челния щурм на добре укрепен град атакуващата страна трябва да разполага с няколкократно превъзходство в личния състав, въоръжението и боеприпасите, каквото Русия няма.

Затова "Вагнер" насочи вниманието си към Соледар. Тя разчиташе, че ще превзема градчето за няколко дни, ще прекъсне пътя Т-0513, свързващ Бахмут със Северск, и придвижвайки се от север, ще обкръжи Бахмут. Идеята бе реализирана отчасти. “Вагнер", с помощта и на редовната руска армия, с тежки боеве и загуби успяха да изтласкат ВСУ извън Соледар, но не и да отрежат пътя Т-0513, за да се придвижат към Бахмут. В покрайнините на Соледар ожесточените сражения продължават, а украинците имат изградена солидна линия на отбрана.

За Русия превземането на Соледар има по-скоро имиджов характер. Това е първият овладян град, с който тя може да се похвали от началото на юли 2022 г., когато украинците оставиха Лисичанск в Луганска област. Лисичанск е обаче 10 пъти по-голям - преди войната там живееха 100 000 души, докато в Соледар - около 10 000. Ако Русия успее да се закрепи в градчето, това ще открие възможност за достигане на по-крупните цели на зимната кампания – превземането на Бахмут /на 10 км южно от Соледар/ и настъпление към Северск /на 20 км северно/.

Военният експерт Ян Матвеев признава, че Соледар е важен опорен пункт на ВСУ и неговото евентуално превземане сериозно ще усложни положението на украинските войски в Бахмут. Но няма да е фатално, защото Бахмут се снабдява и по други маршрути.

"Загубата на Соледар може да доведе до две събития. Първо, руските войски могат да се вклинят в украинската отбрана и да започнат да настъпват към Бахмут и по фланга. Или да започнат мащабна атака по целия фронт. Ако ВСУ се изтеглят от Соледар, ще трябва да изграждат отбраната си по на запад - по линията Благодатно-Краснополе-Фьодоровка. Но пътят към Северск ще се окаже под огневи контрол на руснаците, както и важната връзка на Бахмут със Славянск. Всичко това силно ще затрудни снабдяването, както и мобилността на частите тук. Но ВСУ запазва господстващите височини на запад от Соледар, които са непосредствено зад река Бахмутовка. За да се придвижи по-напред, руската армия ще трябва да се спуска надолу, а украинската артилерия ще се възползва от преимуществото на височините. Освен това не трябва да се забравя, че Соледар прикрива северния фланг на Бахмут. Като овладеят града, от “Вагнер" ще могат да се съсредоточат на Бахмут, като го обхванат в полукръг. Това обаче не означава, че ВСУ ще го загубят, просто отбраната значително ще се затрудни", обяснява Матвеев в Туитър. Според него не бива да се забравя още един важен момент - "Вагнер" загуби много хора в Соледар, което ще доведе до отслабване на тяхната боеспособност. Възможно е да им се наложи да минат в дълга отбрана, докато натрупат свежи сили за ново настъпление.

Матвеев прогнозира, че предстои дълга и тежка битка за Бахмут. За превземането му обаче руската армия трябва да овладее кръстовището в Красна Гора на север от града и добре укрепения район в село Клещеевка на юг. При тези темпове на настъпление, които руската армия показа през есента и зимата, за преодоляването на тази линия в най-добрия случай ще отидат месеци.

"Но дори украинците да допуснат най-лошия вариант - изтегляне от Бахмут и вероятно от цялата северна част на фронта, в това няма нищо драматично. Най-близкият рубеж е също на височина, има и път покрай фронта за снабдяване. Украйна ще загуби от 7 до 30 км на запад, ако пробивът е съществен. Тогава украинците ще запазят надеждна линия на отбрана Славянск-Краматорск, луганският фронт си остава същият, никакви особени стратегически възможности за руската армия няма да се открият", обяснява Матвеев. Според него руската армия няма сили за мащабно настъпление в района - и като брой войници, и като въоръжение. "Вагнер" настъпва пешком, с жива сила, включително и заради риска да загуби техника. Засега виждаме класическо настъпление от времената на Първата световна война - по 7-10 км. Затова и в стратегическо отношение евентуалната загуба на Солидар нищо не променя за ВСУ", добавя той.

"Освен това може да се прогнозира, че ВСУ съвсем скоро ще нанесе удар - някъде в Луганск или Запорожието. Украйна отдавна нищо не е освобождавала, което обикновено означава едно - готви се неочаквана атака", добавя Матвеев.

 

Тогава защо е нужна тогава тази битка?

 

Една от версиите е, че темповете на настъпление и жертвите не интересуват ръководство на руската армия: за него е по-важно да застави ВСУ да воюва при условия и на място, които са по-удобни за окупаторите. ВСУ, които не желаят да оставят градове от Донбас, сега изразходват резерви и ресурси, които биха могли да използват за голямо настъпление през пролетта. Затова и някои украински коментатори смятат, че е по-изгодно войските да се изтеглят на следващата линия за отбрана.

"Нашата задача не е превземането на самия Бахмут, а унищожаването на украинската армия и отслабване на нейния боен потенциал, което ще се отрази положително и на други фронтове. Затова и сме нарекли операцията "Бахмутската месомелачка", каза в края на октомври собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Бахмут няма никакво значение по същество. Той служи само за едно - там сме им устроили капан, в който унищожаваме последните им резерви", коментира през декември съветникът на украинския президент Алексей Арестович.

Сложно е да се каже кой е понесъл по-големи загуби в Соледар. Двете страни съобщават за жертвите на противника, но не и за своите собствени.

"Ясно е, че има значителни загуби и от двете страни. По-голямата част от загиналите руснаци са затворници, вербувани от "Вагнер". Докато от украинска страна загиват професионални военни. Затова загубите на ВСУ са числено по-малки, но могат да се окажат по-съществени", смята Ян Матвеев.

След мобилизацията за руската армия по-голям проблем е не човешкият, а материалният ресурс – най-вече боеприпасите. Тя бе принудена драматично да намали ударите си. Това не попречи на „Вагнер“ да настъпва в района на Бахмут и Соледар, защото изразходването на снаряди бе заменено с изразходване на хора. Но едва ли редовната руска армия, която е по-чувствителна към човешките загуби от „Вагнер“ ще може да компенсира недостига на боеприпаси така.

Затова и повечето аналитици смятат, че стратегията на Украйна е по-печеливша. "Съсредоточаването на Москва върху окупацията на Донецка област като главна стратегическа цел на войната отклонява руските сили и резерви от други направления. В боевете край Бахмут, Соледар и други райони ВСУ просто методично унищожава руската армия. Дори украинските войски да оставят Бахмут, противникът ще се озове пред Константиновка, Краматорск и Славянск и вместо един, ще получи няколко крепости от типа на Бахмут. Това е нелинейната логика на войната, в която локалното поражение може да се обърне в победа от много по-голям мащаб", написа Юрий Фьодоров в "Новая газета Европа".

Още по темата