Медия без
политическа реклама

Русия обвини Запада за световната криза със зърното

Западните страни трябва да отменят своите решения, които доведоха до блокадата, заявиха от Кремъл

26 Май 2022Обновена
Pixabay

Русия обвини Запада, че блокира износа на зърно от Украйна, независимо, че именно нейните войски са блокирали повечето пътища за изнасяне на пшеница. Така значителни количества зърно остават на склад и не може да бъдат транспортирани към трети страни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви: "Ние категорично не приемаме обвиненията на Запада за блокиране на доставките на зърно от Украйна. Причина за блокадата станаха приетите от тези западни страни решения, които трябва да бъдат отменени" 

По-рано Песков каза също така, че Русия не препятства по никакъв начин извозването на украинска пшеница през Полша и, че Варшава може свободно да получава жито в същите вагони, с които е доставила оръжие на Украйна.

Министърът на външните работи на Великобритания Лиз Тръс пък обвини директно Владимир Путин, че опитва "да държи света като заложник" чрез блокадата на украинския износ на зърнени храни. При посещението си в Босна и Херцеговина тя каза също така, че "не може да позволим това да се случи. Путин трябва да премахне блокадата на украинското зърно“.

Пред държавната информационна агенция ТАСС пък Путин заяви, че Русия е най-големият износител на пшеница в света.

"Някои страни я превъзхождат по производство - като Китай и САЩ, но те потребяват повече. Обаче на външния пазар Русия заема първо място", казва Путин и добавя, че до неотдавна Русия е купувала пшеница, но сега вече продава.

Според военни експерти, сухопътните експортни маршрути от Украйна е "много малко вероятно" да компенсират проблемите, породени от руската блокада на черноморското пристанище Одеса, с което оказват и допълнителен натиск върху световните цени на зърното. 

Русия и Украйна произвеждат 30 % от световния добив на пшеница и вчера ООН алармира, че световните запаси ще стигнат за още 10 седмици.

Всички световни запаси на пшеница ще стигнат за 10 седмици, изчислиха от ООН.  Военната кампания на Русия в Украйна и вълната от санкции срещу Москва заради офанзивата нарушиха доставките на торове, пшеница и други стоки, които двете страни изнасят.

Турция преговаря и с Русия, и с Украйна за отваряне на коридор през Босфора за износ на зърно от Украйна. Високопоставен турски държавен чиновник заявява обаче, че засега няма напредък и преговорите продължават.

Украйна разполага с 20 млн. тона пшеница на склад и не може да го изнесе към международните пазари, а същевременно новата жътвена кампания трябв да започне скоро.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?