Медия без
политическа реклама

Русия не пуска никого до взривената сграда в Еленовка

ООН ще разследва убийството на "азовци", като набере експерти

04 Авг. 2022Обновена
Руски следовател оглежда разрушенията в колонията в Еленовка
Руски следовател оглежда разрушенията в колонията в Еленовка

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че организацията ще изпрати мисия, която да разследва взрива в Еленовка, при който на 29 юли загинаха над 50 украински военнопленници от "Азовстал" и над 70 бяха ранени. Той е получил искания за това от Русия и Украйна. Гутериш изрази надежда, че "ще успеем да постигнем съгласие за задачите на тази мисия" и че в момента се търсят "компетентни и независими хора", които могат да участват в установяването на фактите. Не е ясно кога ще се случи това.

По молба на Украйна Червеният кръст също поиска достъп до колонията Еленовка, но въпреки че руското министерство на отбраната се съгласи, до този момент това не е станало. Авторитетни експерти отбелязаха, че е изключително важно разследващите да попаднат на мястото на взрива възможно най-бързо, за да не се унищожат доказателства.

ООН и Червеният кръст бяха гаранти при предаването на защитаващите "Азовстал" украински военни. След убийството в Еленовска те бяха засипани с критики, че не са изпълнили ангажиментите си за запазването на живота на военнопленниците. В своя защита Червеният кръст обяви, че са гарантирали само безопасното предаване, но не и съдбата на пленените след това. В изявлението се казва, че за цялата война в Украйна те са успели да посетят Еленовка само веднъж - през май, за да доставят на пленените цистерна с вода. "Но дори и тогава не ни бе даден достъп до пленените там на индивидуална основа, в съотвествие с методите на работа на Червения кръст в местата за задържане под стража", се казва в изявлението.

Международните експерти вече се произнесоха по случилото се в Еленовка, намираща се на територията на контролираната от Русия Донецка област. След изучаване на сателитните снимки и видеата, разпространени от руснаците, американският Институт за изучаване на войната обяви, че украинските въоръжени сили нямат нищо общо със случилото се. Отговорността за удара е изцяло върху руснаците. "Спътниковите и другите снимки от това място показват, че в резултат на нападението е било повредено само едно здание, стените на което не са разрушени, а наоколо няма остатъци от снаряди, което убедително свидетелства за това, че разрушаването на затвора е било в резултат или на високоточен удар, или на заложено вътре запалително или взривно вещество", смятат експертите на института. В случая не е използван HIMARS, защото ударите му стриктно се следят онлайн, а и не са налице характерни белези за употребата му - примерно голям кратер в средата на помещението, което е ударено. Щяха да са пострадали и сградите около затвора. Затова Институтът смята, че Русия носи отговорност за това нападение, което е в нарушение на Женевската конвенция. На същото мнение е и британското разузнаване.

 

 

Взривът в колонията е в резултат на руско термобарическо оръжие, съобщи генералният прокурор на Украйна Андрей Костин. До този извод са стигнали международните експерти, които работят с неговия офис. По данни на украинското разузнаване терористичният акт е извършен от наемниците от руската военна компания "Вагнер" по личното нареждане на нейния собственик Евгени Пригожин.

Руснаците не са предали и телата на загиналите на Украйна. "Получихме сигнал, че са готови да върнат телата на нашите герои, но след приключване на разследването. Няма яснота кога ще стане това", каза украинският омбудсман Дмитри Лубинец, цитиран от "Укринформ". Той допълни, че когато военни попадат в плен, Международният червен кръст по молба на Украйна изяснява имената на пленените. След това тази организация заедно с ООН гарантират безопасността на пленените и връщането им чрез размяна. "На моето запитване за конкретни "азовци" ми беше отговорено, че цялата информация ще бъде предоставена само на роднините. Аз като омбудсман мога да получа само обща информация за убитите и ранените. В последните дни роднините на пленените азовци денонощно звънят на горещата линия на Червения кръст, но отговор няма", добави Лубинец. Той се скри раздразнението си от ООН, които за разлика от Червения кръст даже не отговарят на запитванията. Лубинец отказа да отговори на въпроса дали знае къде се намират командирите на "Азов" Денис Прокопенко и Владислав Паламар, за да "не попречи на обмена".

Според украинското разузнаване Русия никога не е планирала да размени убитите украински военнопленници в Еленовка. "Спецслужбите на Русия и наемниците от "Вагнер" целенасочено са изтезавали затворниците преди да ги убият. При това целта не е била да се получи някаква определена секретна информация, а издевателство, физическо унижение, психологически натиск. За да прикрие тези свои действия, които могат да послужат и като доказателства за съда в Хага, руската страна умишлено е убила пленените", казват от разузнаването.

Анна Ворошева, която като доброволец на фронта е пленена в Мариупол и е прекарала в колонията в Еленовка над 100 дни, също смята, че "азовци" са убити от руснаците съзнателно и цинично. "Затворът в Еленовка има своя промишлена зона. Всички, които се намирахме там, трябваше да работим, но никога никой не беше допускан до тази зона. В самата зона нищо не ставаше, това бяха изоставени постройки, които бяха отделени от останалите части на затвора с високи врати. Изведнъж там са преместени хора, групирани по определен признак - да са от батальона "Азов", разказа тя в интервю, публикувано в YouTube. Ворошева обръща внимание и на факта, че на разпространените кадри има много легла, които всъщност не са достигали. "Т.е. те специално са донесли отнякъде тези двуетажни легла от стар модел... Така че според мен са убили хората съзнателно, цинично и кръвожадно. Те са абсолютно зло", казва тя.

 

Ворошева разказва, че охраняващите са се отнасяли изключително агресивно към "азовци". В колонията имало "азовци", попаднали в плен не само от "Азовстал". "Това как ги биеха и малтретираха, какво им говореха, показваше, че ги чака много жестока съдба", казва тя.

Основната част от "азовци" от "Азовстал" са били доведени в колонията на 17 май. "Заселиха ги в барака. След това тръгна слух, че ги готвят за обмен. Започнаха да съставят някакви списъци, да провеждат разпити. Но помежду си охраняващите казваха, че много от тях никога няма да излязат от затвора. Че поне до края на войната ще ги държат там, а максимум - никога няма да бъдат освободени. Говореше се, че ще ги преместят в други затвори в централна Русия, за да не могат да бъдат открити", спомня си Ворошева. Тя не изключва някои от пленените да не са издържали на изтезанията и руснаците да е трябвало да прикриват престъпленията си.

Украинските военни защитаваха Мариупол в продължение на над 80 дни. На 16 май по заповед на украинското висше военно ръководство и гаранциите на международните хуманитарни организации те се съгласиха да се предадат на руснаците. На 6 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в плен се намират 2500 военнослужещи от "Азовстал". След убийството в Еленовка Зеленски призова Русия да бъде обявена за държава-терорист.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата