Медия без
политическа реклама

Русия нанесе нов масиран удар с ракети в Украйна

Поне 43 души са ранени в Киев, над 50 - в Харков

02 Яну. 2024Обновена
Телеграм
Един от пострадалите от руската атака жилищни блокове в Киев

Руските войски нанесоха един от най-масираните удари с ракети и дронове по Украйна. Атаката продължи почти 4 часа, като бяха използвани крилати ракети, ракети "Кинжал" и ирански дронове. Основна цел бяха Киев и Харков, където има попадения в жилищни сгради.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия е атакувала с 99 ракети, от които 72 са унищожени. Свалени са 10 от 10 балистични ракети Х-47М2 "Кинжал", 59 от 70 крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55 и 3 от 3 крилати ракети "Калибър". Унищожени са всички 35 дрона. Освен това Русия е атакувала с 12 ракети тип "Искандер", а от самолети Су-35 са изстреляни 4 ракети Х-31. В съобщението не се съобщава какво се е случило с тези 16 ракети.

Болшинството от ракетите са били насочени към столицата Киев. От Киевската военна администрация съобщиха, че силите на противовъздушната отбрана в столицата са свалили всички дронове, над 60 ракети Х-101/Х555Х-55 и десет "Кинжал".

Главнокомандващият ВСУ Валерий Залужни заяви, че ракетите "Кинжал" са били свалени с помощта на системата за ПВО Patriot AD. "Ако тези ракети бяха поразили целите си, последиците щяха да са катастрофални", написа той.

Четирима са загинали и поне 92 са ранени след сутрешната атака, написа украинският президент Володимир Зеленски в Телеграм. Двама от загиналите са в селища около Киев, един - в столицата, и един - в Харков. От 31 декември Русия е атакувала Украйна с около 170 дрона и десетки ракети от различен тип. "Почти всички бяха насочени към граждански обекти," пише Зеленски.

43 са ранените в многоетажни жилищни блокове в Соломенския район на Киев. От тях 37 са в болница, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко. Има повредени жилищни сгради, супермаркет, пазар, автомобилен шоуром и в няколко други района на столицата, като данните за пострадалите се уточняват. На места има проблеми с електричеството и водоподаването.

 

В Харков са ранени 53 души, а една жена е загинала, съобщиха от Харковската областна администрация. Сред пострадалите са 6 деца. 29 души са в болница, като състоянието им е средно тежко.

 

 

Атаката идва ден след като руският президент Владимир Путин се възмути от ракетния удар по руския Белгород и обеща Русия да засили бомбардировките. Въпреки многобройните фото и видео доказателства за разрушени до основи украински градове и множество убити цивилни, той цинично отбеляза, че руската армия никога не атакува граждански обекти, а само военни цели.

За днешната атака руското МО твърди, че цел са били "предприятия от военно-промишления комплекс на Украйна в Киев и околностите", както и "места за съхраняване на ракети, боеприпаси и авиационни средства за поражение, доставяни от западните държави".

Една от ракетите не долетя до Украйна и падна в село Петропавловка, Воронежка област, която се намира на 250 км от границата. В резултат на силния взрив е повредена цяла улица, а почти унищожени са 7 къщи. Засега не е известно да има жертви и ранени. Губернаторът на Воронежка област Гусев и руското МО признаха, че падналата ракета е руска. "На 2 януари, около 9 часа, при изпълнение на полет на самолет на Военно-космическите сили над населения пункт Павловка във Воронежка област се стигна до нещатен взрив на авиационен боеприпас, пострадали няма. Повредени са шест частни постройки. Обстоятелствата за случилото се се разследват", се казва в съобщение на руското МО.

Превантивно

Заради масираната ракетна атака срещу Украйна в Полша са излетели изтребители F-16. "За обезпечаване на безопасността на полското въздушно пространство във въздуха бяха вдигнати две двойки изтребители F-16", съобщиха от Оперативното командване на въоръжените сили на Полша.

Ключови думи:

ракетен удар, Киев, Харков

Още по темата