Quantcast
Русия е пред ново драматично поражение в Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Русия е пред ново драматично поражение в Украйна

Разгромът на окупационните сили край Лиман ще помрачи тържествата за присъединяването на четири украински области към Русия
Обновена
17 513

 

В деня, когато в Москва се готвят за тържествено обявяване на присъединяването на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие към Русия, голяма руска групировка се оказа обкръжена в Луганска област и е заплашена от пълен разгром.

“Кръгът около Лиман е почти затворен”, пише в днешния си анализ за фронта американският Институт за изследване на войната, като се позовава на многобройни съобщения в Телеграм каналите на руски „военни блогъри“ (подкрепящи нахлуването и получаващи информация от източници на бойното поле).

Според анализаторите въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са пробили отбраната и са успели да отрежат единствения път за снабдяване на руската армия, действаща в Лиман. Кореспондентите наричат ​​ситуацията в района "изключително тежка". Един от блогърите твърди, че ВСУ атакуват Лиман от три страни и пътят от града за Сватово е блокиран.

Според сътрудника в Института за външна политика във Вашингтон Роб Лий руската отбрана може да се разпадне “тази вечер или утре, което ще хвърли сянка върху съобщението за анексията“. Лий отбелязва, че „Русия е изправена пред недостиг на хора и липса на резерви в Донбас“. „Ако тя претърпи поражение край Лиман, това може да доведе до по-нататъшно настъпление на Украйна дълбоко в Донбас“, смята военният експерт.

Лиман е стратегически важен град, тъй като е основен железопътен възел, осигуряващ достъп до важни железопътни и шосейни мостове през река Северски Донец.Руските пропагандатори като тВ водещият Владимир Соловьов изпаднаха в истерия след пораженията край Лиман.

Украинският президент Зеленски отново направи обръщение на руски език. Той призова руските мъже, които Путин праща на фронта в Украйна, да си татуират имената и някакви лични данни, за да могат да бъдат идентифицирани, когато ги убият. "Вас нарочно ви пращат без задължителните войнишки медальони с имената ви, за да могат после да лъжат роднините ви какво се е случило с вас и колко са загинали. Това им е специалната операция", каза Зеленски. 

 

Снощи руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на независимостта на Запорожката и Херсонската области на Украйна. Това е прелюдия към тяхното "присъединяване" към Русия, което трябва да бъде обявено днес.

Днес от 15:00 ч. московско време в Кремъл ще се състои церемонията по подписването на договорите за присъединяване към Русия на окупираните региони на Украйна, както и на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република. След това са насрочени “всенародни тържества”. Територията, която ще бъде анексирана, е близо 113 000 кв. км или малко по-голяма от България. Населението според руски източници е около 5-6 милиона. Пак според тях, ако и когато бежанците започнат да се завръщат, населението може да стане 8-9 милиона. 

Досега нито една страна в света, дори верните на Кремъл Унгария и Сърбия, не е признала анексирането на украинските области. Снощи Путин и Ердоган са провели телефонен разговор. Според турските информационни агенции Ердоган е предупредил, че Турция няма да признае референдумите. 

Украинският президент Володимир Зеленски свиква днес заседание на съвета за сигурност, на което ще бъдат взети "фундаментални решения".

 

Още

Унгария наложи вето в ЕС за €18 млрд. помощ за Украйна

06.12.2022

3847
Ударите по руски летища продължават - този път в Курск

06.12.2022

Обновена

6584
Русия изстреля още 100 ракети по Украйна

05.12.2022

Обновена

25577