Медия без
политическа реклама

"Ройтерс": Сърбия тайно е доставяла оръжие на Украйна

Сръбският военен министър отрече информацията

12 Апр. 2023Обновена
Сръбският президент Александър Вучич се опита хем да поддържа тесни връзки с руския си колега Владимир Путин, хем да не загуби възможността за присъединяване на Сърбия към ЕС.
ЕПА/БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич се опита хем да поддържа тесни връзки с руския си колега Владимир Путин, хем да не загуби възможността за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Сърбия също е предоставяла оръжейна помощ на Украйна. Показват документи, изтекли от Пентагона, публикувани от "Ройтерс".

Сърбия е единствената страна в Европа, която отказа да наложи санкции на Русия за нахлуването в Украйна.

Информацията се съдържа в резюме на отговорите на европейските правителства на исканията на Украйна за военно обучение и предоставяне на „смъртоносна помощ“ – термин, който обикновено се отнася до оръжия.

Според документа Сърбия е отказала да обучава украинските сили, но е обещала да изпрати смъртоносна помощ или вече я е предоставила. В него се казва също, че Белград има политическа воля и ресурси да предостави оръжие на Украйна в бъдеще. Документът е от 2 март.

Както отбелязва агенцията, това е изненадващо, тъй като Сърбия отдавна се възприема като един от приятелите на Русия на световната сцена и страната се опитваше да заеме неутрална позиция по отношение на войната в Украйна. Сръбският президент Александър Вучич се опита както да поддържа тесни връзки с Москва, така и да не загуби възможността за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Сръбският военен министър отрече тази информация, наричайки я лъжа. Украйна още не е коментирала тази информация. "Вече над 10 пъти отричаме тази лъжа. Сърбия не е продавала и няма да продава оръжие нито на Украйна, нито на Сърбия, нито на други страни, кръжащи около този конфликт. Сърбия продава оръжие само на трети страни, които стоят далеч от конфликта. Ако това въоръжение се окаже в други страни, това е неуважение към международните норми", каза министър Милош Вучевич.

Изтичането на секретни документи на Пентагона започна миналата седмица, като журналистите продължават да анализират десетки документи и да откриват новини в тях.

Това е вторият случай, в който в изтекли документи се твърди за доставки на оръжие от Сърбия за Украйна. Разследване на руския Телеграм канал Mash показа, че на 4 и 6 февруари са доставени сръбски ракети за Украйна. Той публикува видео от склад в Братислава, през който транзит са минали 3.5 хиляди 122 мм ракети М-21 за реактивните системи за залпов огън "Град". Доставчикът е сръбската компания Krušik. Тогава сръбският президент отрече информацията, макар да бяха публикувани фактури и договори за сделката.

Независимо от безрезервната подкрепа на сръбския президент Александър Вучич за руския президент Владимир Путин се оказа, че Сърбия също доставя оръжие за Украйна. Разследване на руския Телеграм канал Mash показа, че на 4 и 6 февруари са доставени сръбски ракети за Украйна.

 

Миналата седмица Сърбия анонсира, че ще проведе през юли военни учения със САЩ и още 10 страни партньори. След началото на войната в Украйна Сърбия взе решение да прекрати всички военни учения с участие на чужди държави. В началото на март обаче представителят на Държавния департамент Дерек Шоле благодари на Белград за решението на проведе учения на своя територия. Ученията "Платиновият вълк" се провеждат край град Буяновац от 2014 г. През 2021 г. в тях взеха участие военни от САЩ, Великобритания, Франция, Унгария, Румъния, България, Словения, Гърция и Босна и Херцеговина.

Още по темата