Медия без
политическа реклама

Ракетен удар по жилищна сграда в Одеса взе поне 18 жертви

Това не е грешка, а терористична тактика, обяви Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски

01 Юли 2022Обновена
Катакомбите на Одеса са превърнати в скривалища, които хората използват по време на въздушните нападения. Кадърът е от 29 юни 2022 г.
БГНЕС/ЕПА
Катакомбите на Одеса са превърнати в скривалища, които хората използват по време на въздушните нападения. Кадърът е от 29 юни 2022 г.

18 души, между които 2 деца,  са загинали при ракетен удар по жилищна сграда в Одеска област в Южна Украйна, съобщи местен служител рано тази сутрин, цитиран от БГНЕС. "Броят на загиналите при ракетния удар по жилищната сграда нарасна до 18 души", заяви говорителят на одеската военна администрация Сергей Братчук. Той се позова на Оперативното командване "Юг" на украинската армия, че ракетният удар е нанесен от "стратегически самолет от Черно море".

"Една от ракетите е поразила девететажна жилищна сграда", заяви армията, като добави, че друга ракета е ударила център за отдих. "В жилищната сграда деветте етажа на един от входовете са напълно разрушени... спасителите вече са оказали медицинска помощ на седем ранени, включително три деца".

"Загинали са 18 души и 2 деца", написа в Туитър съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Според него не става дума за грешка, а за терористична тактика: умишлен обстрел и масови жертви. "За да защитим хората, имаме нужда от противоракетни системи", пише той.

Ракетната атака срещу жилищната сграда идва дни след като руски удар унищожи търговски център в Кременчук, в Централна Украйна, при което загинаха най-малко 18 цивилни.

Руският президент Владимир Путин отрече силите на Москва да са отговорни за това.

Южният район на Одеса е стратегическа точка на напрежение, тъй като там се намира едноименният исторически пристанищен град на Украйна.

В четвъртък руските войски напуснаха позициите си на Змийския остров край бреговете на Одеса, който се превърна в символ на украинската съпротива в първите дни на войната.

Украинските военни успяха да освободят ключовия Змийски остров. През нощта, ракетните и артилерийските формирования успешно проведоха поредния етап от военната операция по Змийския отстров.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата