Quantcast
Украинците успяха да освободят Змийския остров | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Украинците успяха да освободят Змийския остров

Руснаците представят оттеглянето си като "знак на добра воля"
Обновена
12 250
През последната седмица Змийският остров бе ударен с над 50 ракети на укранските въоръжени сили

Украинските военни успяха да освободят ключовия Змийски остров. "През нощта, ракетните и артилерийските формирования успешно проведоха поредния етап от военната операция по Змийския отстров. В резултат на това противникът евакуира остатъците от гарнизона си с два скоростни катера и вероятно напусна острова. Сега островът е обзет от пожари, чуват се взривове. Окончателните резултати от операцията се проверяват", съобщи Оперативното командване "Юг". Това е финалът на серия от ракетни удари към острова, нанесени от въоръжените сили на Украйна. Масираната атака започна на 20 юни, като всеки ден бе унищожавана техника на противника и бяха блокирани опитите му да укрепи отслабените си позиции там. Само през последната седмица бяха нанесени над 50 удара.

 

 

 

 

Малко по-късно руското министерство на отбраната потвърди напускането на острова, като представи това като акт на "добра воля", тъй като военните били изпълнили задачите си на острова. "На международната общност бе демонстрирано, че Русия не препятства усилията на ООН за организиране на хуманитарен коридор за извозване на селскостопанската продукция от територията на Украйна. Това решение няма да позволи на Киев да спекулира на тема надигаща се продоволствена криза, позовавайки се невъзможността да се изнася зърно заради тоталния контрол на Русия върху северо-западните части на Черно море. Сега думата има украинската страна, която продължава да не разминира крайбрежието на Черно море", се казва в изявление на руското МО.

Същите формулировки руските военни използваха при отстъплението си от северните части на Украйна (Киевска, Черниговска и Сумска области), където претърпяха тежки военни поражения.

 

 

Змийският остров, който е на около 200 километра южно от Одеса, предлага възможност за контрол на цялото мореплаване около най-големия украински пристанищен град. Завземайки острова, Русия бе в състояние да блокира целия износ на стоки от пристанището на Одеса. Змийският остров може да служи и като плацдарм, като място за разполагане на средства за огнева подкрепа и радиолокационна база. Островът е така разположен, че оттам могат да се контролират въздушното и морското пространства не само около Одеска област, но и на Молдова, Румъния и Приднестровието.

Русия успя да превземи острова още в първия ден на войната, въпреки героичната съпротива на украинските граничари. В социалните мрежи бе разпространен аудиозапис, на който се чува как от руски военен кораб предлагат на украинските войници да се предадат, а те им отговарят нецензурно. Фразата стана меме и дори бе пусната пощенска марка по случая. Украинските граничари първо бяха обявени за убити, но после се оказа, че са пленени. Те бяха разменени за пленени руснаци.

Междувременно Русия започна спешно да прехвърля на острова военна техника, а украинците не се отказаха от намерението да си върнат острова. Крайцерът "Москва", който участва в операцията по превземането на острова, беше ударен с ракетен удар на 13 април и потъна. Въпреки загубата на кораба "Москва" и заплахата от украински противокорабни ракети, руските военни не се отказваха от идеята и за десантна операция на украинското крайбрежие.

До вчера Русия нямаше никакво намерение да прави жестове на "добра воля". Напротив - всички пропагандатори подчертаваха важността на съхраняването на контрола върху острова. Депутатът от Думата и бивш командващ 58-а армия Андрей Гурулев например написа статия под заглавие "За героизма на нашите воини при защитата на Змийския остров". В нея той разказваше колко рисковано е да се доставя техника там и да се отразяват ударите на украинците. Зам. председателят на комитета по отбраната в Думата Юрий Швиткин пък повтаряше защо е стратегически важен островът: "Първо, той се намира на 35 км от крайбрежието на Одеска област и на малко повече от 100 км от Одеса. Второ, нито един кораб - включително от България, Румъния, Полша и т.н., не може да мине край острова. Този морски път се намира под контрола на онези сили, които са разположени на острова". Швиткин специално наблягаше на ключовата роля на острова за евентуален десант на украинска територия.

Украинският президент Володимир Зеленски отново подчерта, че украинската армия се намира в много трудна ситуация в Донбас, в района на градовете Лисичанск, Авдеевка, Артемовск (Бахмут), съобщава БГНЕС.

"Също така в Донбас, Лисичанск, Авдеевка, общините в посока Бахмут - ситуацията там остава много трудна и много тежка", каза Зеленски във видеообръщение в Телеграм.

Украинският президент заяви, че властите на страната правят всичко възможно да получат модерни артилерийски системи от западните съюзници, за да "отговорят правилно" на настъплението на войските на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), действащи с подкрепата на руските въоръжени сили.Първите руски бойци от специалните части влязоха в Лисичанск, заяви в сряда чеченският президент Рамзан Кадиров, като отбеляза, че градът "скоро ще бъде освободен от украинските окупатори"..

Още

И на руските бази в Беларус започнаха "странни" инциденти

12.08.2022

6422
Естония премахна шенгенските визи за руснаци

11.08.2022

4911
Диверсанти, ракети или цигари взривиха летището в Крим

11.08.2022

bbc.ru

4454