Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин обяви частична мобилизация и заплаши с ядрено оръжие

Руският президент обеща "подкрепа" на анексираните чрез референдуми завладени украински територии

21 Септ. 2022Обновена
Стопкадър от екрана
Владимир Путин по време на телевизионното обръщение към нацията

Руският президент Владимир Путин обяви днес частична мобилизация на запасняците, които са преминали наборна военна служба, и заплаши с ядрено оръжие Украйна, под предлог че тя отправяла такива заплахи към Русия. Неговото обръщение по телевизията, което снощи бе отложено по неизвестни причини, възвести ескалация на войната, която след "частичната мобилизация" излиза от неговата терминология на "специална военна операция".

"Мобилизационните дейности започват от днес", каза Путин, който вече подписа указ за извършването им. Той успокои мобилизираните, че ще получават заплати и социални осигуровки като професионалните войници, сражаващи се в Украйна. На наборна военна служба ще подлежат само гражданите, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни специалности и съответен опит.  Призованите ще преминат допълнителна военна подготовка преди изпращане в поделенията.

Кой ще бъде призован най-напред?

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че целта на частичната мобилизация е да се призоват в армията допълнително 300 000 души. Теоретично при обща мобилизация Русия може да събере 25 000 000 души. От призоваване в армията са освободени възрастните, болните, затворниците и работещите в отбранително-промишления комплекс. Частичната мобилизация няма да засегне учениците и студентите.

Партията на властта "Единна Русия" предлага да се гарантира академичен отпуск на студентите, пожелали да участват във войната в Украйна, наричана в Русия "специална военна операция".

Шойгу обясни, че "мобилизацията се провежда за контрол над освободените територии". Това означава, че призованите ще имат на първо време военно-полицейски функции в завладените области, за да могат вече тренираните в боеве професионалисти да се съсредоточат на фронтовата линия. 

Като обвини Украйна, че говори за сдобиване с ядрено оръжие, Путин я предупреди в обръщението си, че "Русия ще използва всички налични в нейно разположение средства", което означава, че е готов да прибегне до ядрения арсенал на страната си. Той призна, че армията, която засега използва само конвенционални оръжия, полага големи усилия, защото фронтовата линия е разтегната на повече от 1000 км. ️Според Шойгу "всички видове въоръжени сили на Русия, включително ядрената триада, изпълняват поставената от президента задача".

Военният министър пресметна, че в Украйна са загинали 5937 руски войници, а е унищожена половината украинска армия. Числата предизвикаха възмущение дори в средите на руските военни кореспонденти на фронта.

Според Путин "основните цели на специалната военна операция остават непроменени - ЛНР е напълно освободена, а  ДНР е частично освободена".  "Русия бе помолена да подкрепи референдумите", които се готвят в двете отцепнически републики, а също в Херсонска и Запорожка област."Ще направим всичко, за да гарантираме безопасното провеждане на референдумите", каза той. Това означава, че анексирането на завладените територии се дирижира пряко от Кремъл.

Руските войски в Лиман, Донецка област, са заплашени от обкръжение, пише в днешния анализ на американския Институт за изучаване на войната за обстановката на фронта.

За да оправдае агресивното си поведение, Путин използва познатата си пропагандна риторика: "Режимът на репресии в цяла Украйна беше засилен по най-тежък начин. Политиката на сплашване, терор и насилие приема все по-страшни варварски форми. Украинският народ е превърнат в пушечно месо. Нямаме морално право да даваме близките ни хора да бъдат разкъсани от палача, не можем да не откликнем на стремежите им сами да определят бъдещето си." Зверствата и военните престъпления на руската армия останаха извън полезрението му.

Освен срещу Украйна Путин се нахвърли и срещу държавите, които го поставиха в международна изолация: "Целта на Запада е да отслаби, раздели и унищожи страната ни. Те директно казват, че през 1991 г. успяха да разцепят СССР, а сега е дошъл моментът за самата Руска федерация да се разпадне на много воюващи региони. Западът даде директна инструкция на Киев да наруши всички споразумения с Русия, постигнати по време на преговорите. Западът прекрачи всяка граница, безотговорни политици говорят за доставка на нападателни оръжия на Украйна, удари с оборудване срещу Русия. Ядреният шантаж се използва от Запада."

НЕ Е БЛЪФ

Срещу нас "започна и ядрен шантаж. Става дума не само за поощрявания от Запада обстрел на Запорожката АЕЦ, който създава опасност от ядрена катастрофа, а и за изказвания на някои високопоставени представители на водещи държави от НАТО за възможността и допустимостта за използване срещу Русия на оръжие за масово поразяване, на ядрено оръжие", каза Путин. 

"На тези, които си позволяват такива изявление по отношение на Русия, искам да припомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на страната ни, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и на нашия народ. Това не е блъф", подчерта руският лидер.

Руските социални мрежи избухнаха след изявлението на президента.

 

Отзвук

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк също коментира иронично речта на Путин в Туитър. "На 210-ия ден от "тридневната война". Руснаците, които искаха унищожаването да спре: 1.Мобилизация, 2. Затваряне на граници, блокиране на банкови сметки, 3. Затвор за дезертьорство. Всичко все още върви според плана, нали? Животът проявява страхотно чувство за хумор".

 

 

Според военния експерт проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, новината за мобилизацията е признание на Русия за провала й в Украйна. "Путин рязко сменя наратива – от сваляне на нацисткия режим в Киев до днешната теза, че трябва да се съхрани суверенитетът и териториалната цялост на Русия", коментира пред БНР Тагарев. Според него анализите, които прогнозират процеси на разпад в Русия, се използват от Кремъл като "доказателства за заплаха от Запада, каквато няма.

 "Въпросът е кое той счита, че е териториална цялост на Русия. Той включва тук и Крим, и предизвестените резултати от фалшивите референдуми, готвени за следващата седмица", подчертава проф. Тагарев. Той е на мнение, че руският президент е в безизходица, но още известно време  ще се опитва да намира вътрешна подкрепа в руското общество. 

Реакцията на международните лидери също не закъсня. ''Решението на руския президент Владимир Путин да мобилизира военни резервисти в подкрепа на войната в Украйна показва, че инвазията му се проваля'', заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. "Никакви заплахи и пропаганда не могат да скрият факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна, а Русия се превръща в световен парий", каза той в изявление. цитирано от БГНЕС.

Частичната мобилизация, разпоредена от президента Владимир Путин, е признак на "слабост", заяви посланикът на САЩ в Украйна. "Фалшивите референдуми и мобилизацията са признаци на слабост, на руски провал", написа Бриджит Бринк в съобщение в Туитър. "Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия към уж анексираните украински територии и ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза тя.

Руската заповед за мобилизация е знак за паника в Кремъл, който не трябва да се приема като пряка заплаха за пълна война със Запада, заяви нидерландският министър-председател Марк Рюте. "Мобилизацията, призоваването за референдуми в Донецк, всичко това е признак на паника. Реториката му за ядрените оръжия е нещо, което сме чували много пъти преди", заяви Рюте пред холандската телевизия "NOS". "Всичко това е част от реториката, която познаваме. Бих ви посъветвал да запазите спокойствие."

ЗАГРАБЕНОТО Е КОЛКОТО БЪЛГАРИЯ

Територията на 4-те области, които ще правят референдуми за "присъединяване" към Русия, е 113000 кв.км. Общото население сега е малко над 6 млн. души. Това е малко повече от територията на България, която е близо 111 000 кв. км, и малко по-малко от нейното население, което е под 7 млн. души.

 

Още по темата