Quantcast

Медия без
политическа реклама

Първата от ключовите ракетни системи "Пейтриът" стигна до Украйна

Модерният комплекс е доставен, но още не е въведен в експлоатация, твърди "Файненшъл таймс"

11 Март 2023
Зенитно-ракетна система "Пейтриът"

Украйна вече е получила една от двете системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", обещани й от САЩ и Германия, пише The Financial Times. Според вестника, системата все още не е въведена в експлоатация, като се очакват и още няколко пускови установки да бъдат доставени от Нидерландия.

САЩ и Германия ще доставят на Украйна допълнителна военна техника, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата седмица полският министър на отбраната Мариуш Блашчак първи обяви пристигането на първите  в Украйна. „Благодарение на усилията на Полша, батареите Patriot и първите танкове Leopard, наред с други неща, достигнаха Украйна“, каза той в интервю за LA RAZÓN . По-късно обаче полското министерство на отбраната заяви, че думите на министъра са били изтълкувани погрешно - той е имал предвид, че благодарение на усилията на Полша комплексите като цяло са решени да бъдат доставени в Украйна. 

Администрацията на президента на САЩ се готви да прати в Украйна зенитно-ракетни комплекси Пейтриът. Решението ще бъде взето още тази седмица, съобщиха СNN и "Ройтерс", позовавайки се на високопоставени чиновници.

Съединените щати обявиха доставката на системи за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна през декември след посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба нарече решението на американската страна „психологическа повратна точка“, която ще направи възможно обсъждането на тези доставки с други страни. 

През януари Ройтерс съобщи, че Германия също планира да прехвърли батерията Patriot в Украйна. В средата на същия месец холандският премиер Марк Рюте също обяви намерението си да се присъедини към Вашингтон и Берлин в доставката на тези системи за противовъздушна отбрана.

Русия заплаши, че ако Украйна получи ПВО системи "Пейтриът", това може да доведе до непредвими последствия, съобщи УНИАН. Руските медии разпространиха коментар на руското посолство във Вашигтон, в което се казва, че "това е пореден провокационен ход" на Белия дом.

"Пейтриът" могат да се зареждат ракети от различен вид, в това число такива, които могат да поразяват на разстояние 80 км и височина до 20 км. Системата поразява цели, движещи се със свръхзвукова скорост и да проследява до 125 цели.

Ключови думи:

Пейтриът, Полша, Украйна

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?