Медия без
политическа реклама

Предложените от Москва бежански коридори водят към Русия и Беларус

Това е напълно неморална история, коментира говорител на украинския президент

07 Март 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Рано тази сутрин руските информационни агенции съобщиха, че руската армия ще прекрати огъня в Украйна и ще отвори "хуманитарни коридори" за евакуация от 10:00 ч. местно време (9:00 ч. българско време). С позоваване на министерството на отбраната в Москва бе обявено, че бежански коридори ще има от украинската столица Киев, както и от Мариупол, Харков и Суми.

"Русия предприема стъпката по изричната молба на френския президент Еманюел Макрон, както и с оглед на ситуацията в тези градове", бе подчертано в изявлението от Кремъл.

Часове по-късно от публикувана в РИА "Новости" карта стана ясно, че маршрутите за евакуация на цивилните граждани от Украйна водят единствено към Русия и Беларус.

"Това е напълно неморална история. Човешкото страдание се използва, за да се създаде желаният телевизионен имидж. Това са украински граждани и те трябва да получат право да се евакуират на украинска територия", заяви говорител на украинския президент Володимир Зеленски в официална писмена позиция от Киев.

Зам. министър-председателят на Украйна Ирина Верешчук беше категорична, че страната няма да приеме подобно предложение за извеждане на населението:

"Това не е приемлив вариант. Цивилните граждани няма да отидат в Беларус и след това да се качат на самолет за Русия."

Същевременно френският президент Еманюел Макрон отрече да е изисквал от руския си колега Владимир Путин тези коридори да водят към Русия.

"Президентът на републиката нито е изисквал, нито е получавал одобрение за коридори към Русия след разговора си с Владимир Путин. Президентът на републиката настоятелно помоли цивилното население да бъде допуснато да се изтегли и да бъде разрешено транспортирането на помощ. Това е още един начин Путин да прокара своя наратив и да каже, че украинците са агресорите, а те са тези, които предлагат убежище за всички", коментираха от Елисейския дворец.

КОРИДОРИ НЯМА

"Няма отворени зелени коридори до момента в Украйна".

Това заяви пред БНР депутатът от върховната рада на Украйна Антон Киссе. Той разказа каква е обстановката в Болград:

"В Болград е относително спокойно. Много хора са по селата, други пътуват извън Украйна. Само в този район има четири митници. Аз съм тук и организирам автобусите. Днес 50 души пътуват от Одеса, от другите села и градчета към България, към Приморско. Имаме големи проблеми с недостига на лекарства. Работим с нашите другари от Молдова да прекарат хуманитарна помощ, но най-много имаме нужда от лекарства. Независимо от сложната ситуация успяваме да получим хуманитарна помощ."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата