Медия без
политическа реклама

Повреди има във всички ТЕЦ и ВЕЦ в Украйна

11 Дек. 2022
undefined

В резултат на осемте вълни руски ракетни атаки са повредени всички топло- и водноелектрически централи в Украйна. Освен това 40% от съоръженията на мрежата за високо напрежение са повредени в различна степен. Това съобщи премиерът на Украйна Денис Шмигал във Фейсбук, предава Укринформ.

"В енергийната система на Украйна остава значителен дефицит на електроенергия. Всеки от нас трябва да осъзнае, че ще преминем през тази зима със значителни ограничения на потреблението на електроенергия", заяви украинският министър-председател.

Той добави, че правителството е възложило на Министерството на енергетиката на Украйна да определи и представи за разглеждане ясни приоритети за включване на електрозахранването.

Шмигал уточни, че първи приоритет са критичната инфраструктура и болниците, вторият приоритет са предприятията и съоръженията на военно-промишления комплекс, третият приоритет е бизнеса, който произвежда критични за страната стоки и продукти, а четвъртият приоритет е жилищен сектор.

Както беше съобщено, страните-членки на Международния консултативен съвет към Министерството на енергетиката на Украйна дариха оборудване за възстановяване на енергийната инфраструктура на стойност милиони евро.

Още по темата