Медия без
политическа реклама

Поне трима загинаха, а 40 са ранени при руска атака срещу Киев

Българската парламентарна делегация се спусна в бомбоубежище

07 Февр. 2024Обновена
Два многоетажни блока пострадаха при поредната руска масирана ракетна атака срещу Киев
Телеграм
Два многоетажни блока пострадаха при поредната руска масирана ракетна атака срещу Киев

Поне трима души са загинали, а 40 души са ранени в Киев при поредната руска ракетна атака, при която бяха нанесени щети на многоетажни жилищни сгради, съобщи кметът на града Виталий Кличко. Повреден е и топлопровод в столицата. На много сгради са избити стъклата, има пострадали автомобили.

Украинската ПВО е свалила 29 от 44 изстреляни руски ракети и 15 от общо 20 дрона, съобщи главнокомандващият ВСУ Валери Залужни в Телеграм.

Въздушната тревога в Киев е траела 3 часа. Руснаците са използвали крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55, които са атакували столицата на няколки вълни от различни направления, съобщи киевската военна администрация.

Атаката съвпадна с посещението на българската парламентарна делегация в Киев. Членовете й са слезли в бомбоубежища. Председателят на НС Росен Желязков заяви, че най се е впечатлил от спокойствието на децата в бомбоубежището, които явно са свикнали с подобни въздушни тревоги през последните две години. "Чуха се сирени и по протокол всички слязохме в бомбоубежището. Това, което ни направи много силно впечатление, бяха децата - 4-5 годишни. Те спокойно и търпеливо чакаха със своите родители въздушната тревога да премине. През последните 2 години това е тяхното ежедневие. Тяхното детство е белязано", коментира той.

Дипломат N1 на ЕС Жозеп Борел също е в Киев и също бе в бомбоубежище по време на атаката. "Започвам утрото в убежище, защото в Киев звучат сигнали за въздушна тревога. Това е всекидневние за храбрия украински народ от момента, в който Русия започна тази незаконна агресия," написа той в Туитър.

 

В Николаев в следствие на ракетния удар са повредени 20 жилищни сгради, газопроводи и водопроводи, съобщи кметът на града Александър Сенкевич. Има ранени. Един човек е бил закаран в тежко състояние в болница и е починал от раните си. Николаев е бил атакуван с ракети и дронове.

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи, че има щети по нежилищни обекти. Четири удари са нанесени по инфраструктурни обекти в града.

Взривове имаше и в Лвовска област.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Киев, ракетна атака

Още по темата