Медия без
политическа реклама

Поне двама руски генерали са ранени при атаката на щаба на руския флот в Крим

Според украинското разузнаване са убити 9 души, още 16 са пострадали

23 Септ. 2023Обновена
Сградата на щаба на Черноморския флот, от която излиза дим
Сградата на щаба на Черноморския флот, от която излиза дим

При ракетния удар по щаба на руския Черноморски флот в Севастопол са убити най-малко 9 души и са ранени още 16, съобщи началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов. Той твърди, че командващият групировката на руските войски в запорожското направление генерал-полковник Александър Романчук е ранен, а началникът на щаба генерал-лейтенант Олег Цеков е в безсъзнание.
 
„Все още се установява броят на пострадалите редови военнослужещи, които не са служители на щаба. Това са редови военни, охрана и т.н.“, каза той пред “Гласът на Америка”.
 
Буданов не потвърди съобщенията за вероятната гибел на командващия руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов - такава информация все още няма в Главното разузнавателно управление.

Ударът по щаба е нанесен по време на заседание на военното ръководство, твърдят от ВСУ пред bbc.ru. "Резултатът е десетки загинали и ранени, сред които и висш състав от офицери", добавят оттам.
 
Ракетният удар бе нанесен вчера около 12 ч. местно време. Освен щаба, е засегната сградата на драматичния театър, която е на 5 минути пешеходно разстояние. Властите забраниха движението в района. Пожарът бе толкова голям, че бе потушен една след 9 часа.

Руското МО съобщи, че има един загинал военен. По-късно бе уточнено, че той всъщност е изчезнал безследно. МО твърди, че руската ПВО е свалила 5 украински ракети. 
 

В петък следобед въоръжените сили на Украйна поеха отговорност за удара по щаба. "На 22 септември около 12.00 ч. украинската отблана нанесе успешен удар по щаба на Черноморския флот в окупирания Севастопол", се казва в съобщение на ВСУ.  Преди това ръководителят на офиса на президента на Украйна Андрей Ермак публикува в телеграм канала си парчето на AC/DC «War Machine». 

 

 Как е извършена атаката?

Приложена е тактиката на пренатоварване на руската ПВО с атака на ракети Storm Shadow. Руснаците твърдят, че са свалени 5 ракети, но най-малко една е попаднала в целта, коментира БиБиСи.

ПВО има лимит по прехващане на ракетите. Основно зависи от броя на ракетите. Към всяка засечена ракета се изпращат обичайно две. Освен това и радарите имат ограничения по съпровождане на целите, както и командният център. Разбира се, зависи и от подготовката на персонала и какви грешки може да допусне. 

Затова атакуващите пренатоварват системите на ПВО, правят ги разногледи. Освен това за целта се използват не само истински, но и фалшиви ракети, които отвличат вниманието на зенитчиците, използват се и дронове. 

Най-лесният начин да се отразят такива атаки е да се увеличи броят на ПВО-батареите в Крим. Но като вземат от едно място, оголват друго. Не е възможно да се разгърне непробиваем чадър над цялата територия, на която има потенциални цели, дори това да е Кримският полуостров. 

Възможно най-ефективната борба с такива обстрели е комплексната ПВО, в която се използват изтребители и летящи радари А-50, каквито Русия има. Ракетите Storm Shadow са качени на бомбардировачи Су-24, които украинците приспособиха за тях. Тази самолети могат да бъдат прехващани пред да заходят към целта. 

Но Русия няма възможност да осъществи денонощно дежурство във въздуха над Черно море. Не й достигат въздушни средства за наблюдение. Малко и са нужни на много места. Затова е логично да се предположи, че Украйна ще продължи да обстрелва Крим с крилати ракети. 

 

Още по темата