Quantcast

Медия без
политическа реклама

Поляците вече са готови за война с Русия

"40 млн. души могат да вземат оръжие в ръка, за да защитават своята родина", обяви премиерът Моравецки

13 Юни 2022
ЕПА/БГНЕС
Матеуш Моравецки

Полша има готовност да отвърне на евентуална руска инвазия, предупреди премиерът на страната Матеуш Моравецки.

"Ако Русия някога помисли да нападне Полша, то Русия трябва да знае и Кремъл трябва да знае, че в Полша има 40 милиона поляци, които са готови да вземат оръжие в ръка, за да защитават своята родина", каза полският министър-председател. Той говори по време на откриване на стрелбище в град Мишков. Правителството смята да подпомогне за построяването на общо 380 такива нови стрелбища и ще облекчи законово достъпа на поляците до оръжия.

Моравецки съобщи също, че от началото на военната офанзива на Русия в Украйна, се се наблюдава рязко засилване на интереса към стрелбищата в Полша. Той даде да се разбере, че страната му ще увеличи числеността на своята армия и ще инвестира в нови оръжейни системи.

Премиерът подчерта, че Полша е била "под руския ботуш" в продължение на векове. "Ние не искаме да се връщаме към тази липса на свобода. Отхвърляме техния колониализъм и империализъм", каза още Моравецки, цитиран от БТА.

 

ПРИЗИВ

Междувременно полският президент Анджей Дуда заяви, че страната му спешно се нуждае от попълване на запасите от военно оборудване, тъй като големи количества са предоставени на Украйна. Той дори помоли съюзниците в НАТО за помощ.

Според Дуда общата стойност на прехвърлените оръжия възлиза на 1,7 млрд. долара - основно танкове, бойни машини, артилерийски установки, както и безпилотни самолети, стотици хиляди боеприпаси, резервни части и друго оборудване.

Президентът призна, че са нужни месеци и дори години, за да се набави ново оборудване и оръжия, които в момента се произвеждали.

"От друга страна ние се нуждаем от бързо попълване на запасите. Затова молим всички наши съюзници да ни предоставят оръжия, не непременно нови. Предадохме употребявано оборудване и сме готови да приемем употребявано оборудване", посочи Дуда, цитиран от БГНЕС.

Още по темата