Медия без
политическа реклама

Полша и НАТО заключиха, че ракетата е изстреляна от Украйна

Президентът Зеленски категорично отрече тази версия, а Киев поиска достъп до мястото на взрива

16 Ноем. 2022Обновена
Туитър
Анджей Дуда по време на заседанието на съвета по сигурност в Полша

Президентът на Полша Анджей Дуда официално обяви, че снощният инцидент в граничното с Украйна градче Пжеводов не е причинен от изстреляна от Русия ракета.

"Няма индикации, че това бе преднамерена атака срещу Полша. Най-вероятно това е произведена в Русия ракета С-300. Нямаме доказателство към момента, че тя е била изстреляна от руската страна. Има много индикации, че това е защитна ракета, която за съжаление е паднала на полска територия", написа Дуда в "Туитър" профила на президентския офис.

По този начин той потвърди информацията, споделена по-рано пред агенция "Асошиейтед прес" от анонимни американски военни, че ракетата, която уби двама души в Полша, е била от ПВО на Украйна и е изстреляна, за да свали руска атакуваща ракета при вчерашния масов обстрел на украински градове.

Същата позиция около час по-късно изрази и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На пресконференция той заяви:

"Установихме, че инцидентът е станал след отбранителни действия на Украйна срещу руско ракетно нападение. Русия обаче носи най-голямата отговорност заради продължаващата война срещу Украйна."

Той уточни, че няма индикации Русия да подготвя нападения срещу страна членка на НАТО. Вчерашният инцидент се е случил, след като Русия е изстреляла 90 ракети към Украйна.

Столтенберг беше категоричен, че Алиансът ще продължи да подкрепя Украйна: "Разговарях с полския президент и с американския държавен глава Джо Байдън. Съгласихме се, че трябва да останем бдителни и спокойни. Ще продължим да се консултираме със съюзниците. Ще направим всичко необходимо, за да защитим всички съюзници."

Генералният секретар на НАТО посочи още, че Алиансът е подготвен да се справя с такива ситуации и да предотврати последваща ескалация.

"Притеснени сме, когато се случат такива ситуации с жертви, следим и наблюдаваме. Ние сме подготвени за нападение с ракети. Но както вече казах - това беше резултат от действията на украинската ПВО", заяви Столтенберг с уточнението, че след инцидента в Полша на източния фланг на НАТО ще бъдат разположени допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

Въпреки това в Брюксел се проведе заседание на страните членки на НАТО, за да бъде решено какво да се предприеме. По неофициална информация на БНТ Полша се е отказала от задействането на чл.4 от Северноатлантическия съюзнически договор.

И все пак световните лидери осъждат поведението на Русия, като считат, че именно нейната ракетна атака по цяла Украйна вчера е причина за инцидента.

Германският канцлер Олаф Шолц, който, според министерството на отбраната, е в контакт с руския президент Путин във връзка с инцидента, заяви:

"Нищо от това нямаше да се случи без войната на Русия срещу Украйна, без ракетите, които сега интензивно и мащабно обстрелват украинската инфраструктура".

Подобно мнение застъпи и британският премиер Риши Сунак: "Всички ние трябва да разберем, че нищо от това нямаше да стане, ако не бе нахлуването на Русия в Украйна. Такава е жестоката и безжалостна реалност на путиновата война. Докато тя продължава, е заплаха за нашата безопасност и безопасността на съюзниците ни".

 

РЕАКЦИЯ ОТ КИЕВ

Часове по-късно Украйна изненадващо поиска да получи достъп до мястото на експлозията в Източна Полша. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви, че Киев иска съвместно с партньорите си да проучи инцидента от вторник и да се запознае с информацията, на която се основават заключенията на нейните съюзници.

"Ние сме готови да предадем доказателствата, които имаме за руската следа. Очакваме информация от партньорите, въз основа на която е направен изводът, че това е украинска противовъздушна отбранителна ракета", каза той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък категорично отрече падналата в Полша ракета да е изстреляна от украинска територия. Той заяви, че няма съмнение, че "това не е било наша ракета или наша ракетна атака".

Зеленски също поиска участието на украински специалисти в разследването. "Ако е причината е използването на нашата противовъздушна отбрана, тогава искам тези доказателства", каза държавният глава.

Полша каза, че експерти на Киев може да бъдат допуснати до разследването само след съгласието на САЩ.

 

Още по темата