Медия без
политическа реклама

Подоляк: Русия доста бързо събра 1,2 млн. снаряда, а ние не можем

Днес в Русия няма нито кураж, нито умения, нито хората, нито инфраструктурата, нито психологическата готовност, коментира съветникът на Зеленски

10 Март 2024
БГНЕС
Михайло Подоляк

"Северна Корея доста бързо в рамките на три месеца даде на Руската федерация 1,2 милиона снаряда, тежки калибри. Авторитарните държави намират тези снаряди лесно, а ние не можем заедно да ги намерим. Въпросът със снарядите е ключов в момента". Това каза Михайло Подоляк, един от ключовите съветници на украинския президент Володимир Зеленски, в интервю за Би Ти Ви. С голяма симпатия се отнасям към България. Защото в първите месеци на войната, ключовите муниции бяха от България. И днес България търси решение как може да увеличи производството, да инвестира, да произвежда повече снаряди, коментира той за нашата страна.

Подоляк критикува Европа и европейските компании и за неработещите санкции. На въпрос кога и как ще свърши войната с Русия, той коментира: "Не задавайте на нас този въпрос. Задайте въпрос на себе си - как така се случи, че след две години пълномащабна война Путин разполага с огромни ресурси да води тази война?  Как така се случи, че европейските компании спокойно работят на руския пазар? Спокойно, легално и финансират федералния бюджет на Русия със своите данъци. Как така се случи, че санкциите спокойно могат да бъдат заобиколени?".

"Русия иска да има възможност да ви контролира, а тя може да контролира по три начина - първо ако сте бедни. Ние, вие, всяка една страна, като не сте технологично развити и модерни и по този начин зависите от евтин руски газ, това е ключов начин на влияние в Русия. Вторият начин - като създава мрежа от проруски партии. И трета компонента - задължително да ви скара със съседите. Това е ключов елемент на Руската външна политика на европейския континент", обясни съветникът на Зеленски.

"Ако оценим психологията и психоемоционалното състояние на руското общество, то може да живее само върху надеждата, че всички се страхуват от тях. Ако докажете, че можете да ги побеждавате мащабно, те ще насочат своята злоба. Класическата руска злоба ще бъде насочена във вътрешен план - към Путин. И от там нататък в Русия ще започнат класически руски бунтове. Защото там бунтовете не могат да бъдат за ценности, не могат да бъдат за промяна. Това ще бъде реализация на омразата, защото хората са се почувствали излъгани", каза още Подоляк. "Днес в Русия няма нито кураж, нито умения, нито хората, нито инфраструктурата, нито психологическата готовност. Има два сценария, по които може нещо да се промени в Русия. Първо и задължително - загуба на Русия на фронта. Второ - кървава революция. Във второто се съмнявам. Първото ние ще го осигурим, заедно с нашите приятели, в това число и България", допълни той.

 

Още по темата