Quantcast
Партизани успешно тормозят руските окупатори в Южна Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Партизани успешно тормозят руските окупатори в Южна Украйна

Атаките са насочени към колаборационисти, складове за оръжие и жп маршрути за снабдяване на фронта
автор
bbc.ru
6 549
Взривеният автомобил на Евгений Соболев, който оцеля, но е тежко ранен

Сутрешната съботна тишина в окупирания от Русия Херсон е нарушена от мощен взрив. Зад волана на взривения автомобил е Евгений Соболев, местен чиновник, подкрепящ руските войски. Местните жители са убедени, че това е дело на украинските партизани. И това не е единствената им акция срещу всички, които сътрудничат с окупаторите. Южна Украйна в момента е център на партизанското движение.

Руските войски превзеха бързо голяма част от Южна Украйна - за две седмици в края на февруари - началото на март. Херсон, Бердянск и Мелитопол, с малки изключения, се предадоха без съществена съпротива. Голяма част от проукраински настроените жители се оказаха в окупация с минимални шансове за безопасна евакуация към контролирани от Киев територии. Периодът, през който имаше ежеседмични патриотични митинги, бързо мина - руските военни стигнаха бързо до извода, че по-добре да уреждат отношенията си с местните жители със сила, а не с преговори. Започнаха арести на активисти, журналисти и протестиращи. В отговор украинската съпротива премина в режим на партизанска война. Основна мишена са колаборационистите, които сътрудничат с руснаците в Херсонска и Запорожка области.

 

Херсонските отмъстители

 

Евгений Соболев може да се похвали със завидна кариера. През 2018 г., тогава още 32-годишен капитан, оглавява един от най-големите затвори в Украйна - Северната изправителна колония № 90 в Херсон. Независимо от множеството заповеди за уволнение, той се задържа на поста, с малки прекъсвания, до началото на 2022 г. В края на януари все още провеждаше публични срещи и се снимаше с кмета на Херсон Игор Колихаев и областния управител Генадий Лагута. Месец и половина по-късно те се оказаха на различни страни на фронта. Колихаев и Лагута бяха принудени да напуснат Херсон, а Соболев посрещна руснаците с отворени обятия. Той разреши руските войници да разположат на територията на колонията склад за продукти, медицински пунк и база за отдих. А затворниците бяха принудени да ремонтират руска военна техника. Влезе в ролята и на посредник на руснаците с други местни чиновници. За тези си заслуги Соболев бе възнаграден с длъжността началник на областното управление на службата за изпълнение на наказанията.

На 18 юни сутринта обаче автомобилът му бе взривен на паркинг в центъра на Херсон. Взривът бе заложен на дърво и детониран, когато колата преминава край него. Според руските държавни медии Соболев е оживял, но е тежко ранен. ББС не можа да се свърже с него - телефонът му е извън обхват, а в социалните мрежи за последно е бил на 17 юни, в навечерието на покушението.

 

 

 

Съветникът на шефа на Херсонската областна военна администрация Сергей Хлан смята, че взривът е акция на украинските партизани, проведена съвместно с въоръжените сили на Украйна. Той определя пострадалия като "колаборационист от висшите етажи".

Хлан обяснява, че херсонците са сменили тактиката си на съпротива. "Отначало хората просто излизаха на проукрански митинги, развяваха знамена. Сега започна да действа по-организирано движение, което се координира от украинските въоръжени сили", каза той пред ББС. Според него херсонци активно предават на украинската армия данни за складовете за боеприпаси, маршрутите на движение и дислокация на руските военни и сътрудничещите с тях местни чиновници.

Един от последните примери за това е взривяването на руски склад с боеприпаси в Нова Каховка на 14 юни.

 

 

В началото на юни пък партизаните са взривили военен автомобил с четирима руски офицери. ББС не намери потвърждение на тази информация в руски официални източници. Последната акция е покушението срещу шефа на Чернобаевка Юрий Турулев на 22 юни. Взривът избухна, когато автомобилът му се движеше по една от улиците на града. Турулев заяви в ефира на тв канала "Вести Крим", че всички са живи, само автомобилът е пострадал. Самият той е ранен от осколки и има лека контузия.

Партизаните разлепят и листовки със заплахи към руснаците и колаборационистите. Според Сергей Хлан подобни акции съществено влияят на морала на руските войски и техните съратници.

 

Мелитополският феномен

 

Преди войната Мелитопол бе известен като градчето, което всяко лято става столица на украинските череши. Двете му основни забележителности са военното летище и военната част. Местните жители твърдят, че войниците от тази част са успели да се евакуират няколко часа преди идването на руснаците и затова градът е паднал без никаква съпротива. Но територията около града бързо стана епицентър на украинското партизанско движение. На картите на бойните действия чуждестранните аналитични центрове дори обозначават Мелитополския район като област, където руските войски нямат пълен контрол върху ситуацията заради активното партизанско движение. А американският Институт за изследване на войната редовно споменава в отчетите си, че именно активността на партизаните не позволява на Русия да реализира плановете си за пълно присъединяване на окупираните територии.

За последните две месеца украинските сили проведоха няколко диверсии. На 29 май и 12 юни прогърмяха взривове пред сградата на представителите на окупационните власти в центъра на Мелитопол. На 18 май бяха повредени брониран влак на руските войски и жп релсите към града.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров, който след освобождението си от руски плен бе принуден да напусне града, казва, че за последните 8 години в Мелитопол се е формирал проукрански актив. "Това, че има такава съзнателна съпротива, показва нежеланието да се живее под руска окупация. Разбира се, това влияе и на сплотеността на нашето общество, на координацията между спецслужбите, силите на съпротивата и общественото движение", обяснява той пред ББС.

Именно тясната координация между спецслужбите и партизаните е предпоставка за успеха на редица операции, най-голямата от които е взривяването на жп моста около село Акимовка на 28 април. Руснаците използваха този път за прехвърляне на боеприпаси и техника от анексирания Крим на фронта в Донбас.

 

 

"Първият и най-важният резултат е, че партизаните отклоняват руски сили от боевете в Донбас и ги пренасочват към издирване на диверсанти на територията на Мелитопол. Второ, украинците успяха да спрат доставките на руските войски и да прекъснат логистиката им. Трето, това е психологически натиск - руските военни виждат, че никой не ги очаква с отворени обятия тук, и се демотивират", казва Фьодоров.

Успешните акции на партизаните естествено предизвикват ответна реакция от руснаците. В търсене на диверсанти руските военни започнаха да задържат масово граждани и за най-малката проява на проукраинска позиция. "В момента задържани са над 500 души", твърди Иван Фьодоров.

 

Организираните партизани

 

Операцията по взривяването на моста бе забележителна в още едно отношение - укранските спецслужби за първи път открито поеха отговорността за диверсията на окупираната територия. "Разрушеният мост е резултат от работата на група от съпротивителното движение на Украйна", се казваше в съобщението на командването на силите за спецоперации.

Силите за спецоперации са нов вид войска, създадени през 2016 г. Понятието "съпротивително движение" обаче бе наложено едва тази година в украинското законодателство. По-рано партизанското движение в окупираните територии нямаше юридическа основа и гражданите сътрудничеха с украинските спецслужби на свой риск и отговорност. Тази година обаче Върховната Рада узакони този вид сътрудничество. За съпротивителното движение отговаря командването на силите за спецоперации. Те внедряват агенти на окупираните територии, организират им прикритие, предават им боеприпаси и оръжие.

Бившият ръководител на партизанска клетка в Луганска област Володимир Жемчугов обяснява, че по-голямата част от операциите украинските диверсанти провеждат в тясна координация със силите за спецоперации. Самият той е ръководил през 2014-2015г. над 10 диверсии на жп инфраструктурата на окупираната територия на Луганска област, докато не е тежко ранен и пленен. Освободен е през есента на 2016 г., когато получава и званието Герой на Украйна.

 

Володимир Жемчугов

"Партизанското движение може условно да се раздели на 60:40. По-голямата част от акциите са резултат от работата на специалните отряди, организирани от силите за спецоперации на украинските въоръжени сили, 40% са самостоятелни действия на проукраинско настроеното местно население", обясни той пред ББС. Самостоятелната съпротива може да се проявява в подпалване на къщите на колаборанти, нападения с нож на въоръжени руски военни и др. Тези действия на партизаните са по-скоро емоционални и демонстрират негативното отношение към руските войски.

За да унищожат партизанското движение, руснаците провеждат масови хайки. "Има много примери, когато руските спецслужби откриват партизански клетки или установяват техните лидери. Но всички те оказват въоръжена съпротива. За съжаление, по-голямата част загиват с оръжие в ръка. Но никой не се предава", твърди Жемчугов.

Още

ДНК-тест разпознава откраднатото от руснаците украинско зърно

28.06.2022

641
"Байкар" ще дари дроновете, за които украинците събраха милиони

27.06.2022

2433
Путин рязко втвърди тона към САЩ заради абортите