Медия без
политическа реклама

Опитите за заобикаляне на руските санкции стават престъпление в ЕС

Евросъюзът ги нарежда до тероризма, търговията с наркотици и оръжия и други тежки нарушения

28 Ноем. 2022
yur-gazeta.ru

Съветът на Европейския съюз единодушно прие решение заобикалянето на европейските санкции срещу Русия да влезе в списъка с криминалните деяния. Това се съобщава в официално изявление на Съвета на ЕС.

Още през май Еврокомисията предложи криминализирането на опитите за заобикаляне на санкциите. А еврокомисарят Дидие Рейндерс заяви, че приемането на такова решение ще открие път към конфискуване на активи на руски олигарси. 

"Днес Съвететът на ЕС единодушно прие решение за добавяне на нарушенията на санкциите в списъка с криминални деяния на ЕС, включени в Договора за функциониране на Евросъюза", се казва в изявлението. 

Това означава, че опитите за заобикаляне на санкциите срещу Русия ще се третират както тероризма, търговията с хора и сексуалната експлоатация на жени и деца, незаконната търговия с наркотици и оръжия, прането на пари, корупцията, киберпрестъпленията и организираната престъпност. Всички изброени престъпления са в списъка с криминалните в ЕС.

След това решение Еврокомисията трябва да представи предложениа за доразработване на самата директива, в която ще са записани основните правила относно престъплението "заобикаляне и нарушаване на санкциите", както и наказанията за него. Тази директива също след това трябва да бъде гласувана от Съвета на ЕС, както и от Европейския парламент.

По-рано представители на ЕС заявяваха неколкократно за възможна конфискация на замразени средства на руски граждани, ако има съответна законодателна база. По данни на Еврокомисията, страните от ЕС вече са замразили активи за над 17.4 млрд. евро на руски граждани. 

ЕС започна да въвежда санкции срещу Русия от края на февруари, дни след нахлуването на руски войски в Украйна на 24 февруари. Оттогава списъкът със санкционираните дейности и руски граждани непрекъснато се разширява.

НЕОБХОДИМА ТВЪРДОСТ

ЕС реагира решително на непровокираната и неоправдана война на Русия срещу Украйна. Той прие безпрецедентен брой санкции, насочени срещу руската икономика и възпрепятстващи способността ѝ да продължи с тази агресия. За да се постигне успех, тяхното прилагане изисква съвместни усилия и днешното решение е основен инструмент, за да се гарантира, че всички опити за заобикаляне на тези мерки ще бъдат спрени.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?