Медия без
политическа реклама

Нинова вкара нов нюанс в позицията си за военна помощ за Украйна

29 Апр. 2022
БГНЕС

Лидерът на БСП Корналия Нинова, която е вицепремиер и министър на икономиката, вкара нов нюанс в позицията си относно предоставянето на военна помощ за Украйна. 

Пред журналисти в пловдивското с. Първенец лидерът на БСП каза: "Министерски съвет реши ли да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна, да, БСП ще напусне коалицията."

Нинова обаче не обвърза участието на БСП в коалицията, ако решението за военна помощ бъде взето от Народното събрание. Според наблюдатели това е нов момент в позицията ѝ, който дава възможност България да предостави оръжия за Украйна, без да се задължава правителството по някакъв начин. 

Вицепремиерът и икономически министър отхвърли всякакви твърдения, че страната ни изнася и сега оръжия за Украйна, като ги нарече спекулации. "Уверявам, че не сме изнесли нито един патрон за Украйна. Да, изнасяме за над 50 държави, но в Министерството на икономиката и индустрията няма нито един договор за Украйна. Както няма и за Русия", каза още Нинова. Тя обясни, че повечето разрешителни, които сега се подписвали в министерството, вече били разрешени от предишни правителства много преди преди войната в Украйна.

По повод ремонта на украинска военна техника в български заводи, обещан от премиера Кирил Петков по време на срещата му с президента Володимир Зеленски в Киев, Нинова коментира: "Нямаме все още информация за какви машини става дума. Две са фирмите, които изпълняват ремонти на военна техника - "Терем" и "Авионамс". Предстои коалиционен съвет, на който Кирил Петков ще даде подробности от разговорите. Да изчакаме, засега не знаем какво очакват от нас."

В пловдивското с. Първенец вицепремиерът Нинова днес се срещна със селскостопански производители. "Всички те заявиха: Не искаме война, искаме мир и спокойствие. Държавата трябва да подпомогне българските производители на зеленчуци, плодове, мляко и месо." По думите ѝ една от мерките може да бъде държавна помощ за снабдяване с торове за селското стопанство, чиито цени в последната година са скочили неколкократно.

Нинова посочи, че и земеделските производители, както индустриалците, настояват за замразяване на цената на природния газ на нивото на цената от договора с "Газпром", а разликата в цените на алтернативното синьо гориво да бъде поета от държавата. "Няколко сектора вече застават зад тези искания, защото са притеснени от оскъпяване на продукцията", каза тя.

Друга мярка в подкрепа на земеделските производители може да бъде въвеждане на нулева ставка ДДС за плодове и зеленчуци, посочи още вицепремиерът. Нинова отново обяви, че допълнителните приходи в бюджета, които да компенсират тези антикризисни мерки, може да дойдат от облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества.

ЗАПЛАХА ЗА СЪД

Отстраненият изпълнителен директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов обяви, че завежда дело срещу министъра на икономиката Корнелия Нинова заради "поредните неистини, изречени по негов адрес". 

В писмо до медиите Михайлов уточнява, че поводът за реакцията му са думите на Нинова от днес, че е поискала освобождаването му, защото докато е директор на „Кинтекс“ той е участвал в други фирми с предмет на дейност търговия на оръжие и е прехвърлил договори към тях. Това Нинова заяви днес в с. Първенец в отговор на журналистически въпрос защо е отстранила директора на държавната оръжейна фирма.

„Докато до този момент министър Корнелия Нинова правеше само внушения, сега вече казва откровени неистини и това ще стане ясно в съда“, посочва Александър Михайлов. По думите му, преди назначаването си той е притежавал две фирми. "Тези две фирми никога не са имали или не са кандидатствали за лиценз за извършване на търговия с оръжие, което следва да е ясно на Корнелия Нинова, тъй като регистърът с лицензирани фирми се администрира от ръководеното от нея министерство", отбеляза Михайлов. "Нещо повече, тези две компании никога не са развивали каквато и да е търговска дейност - факт, който може да бъде проверен във всеки един момент", добави той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата