Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нидерландия ни предлага обучение, а не изтребители

Вместо в България украинските танкове ще отидат на ремонт в Словакия

15 Ноем. 2022Обновена
Илияна Кирилова
Нидерландия не е искала да ни предостави самолети срещу нашите МиГ-29 при даване за Украйна

Нидерландия е изразила готовност да обучи наши пилоти да управляват Ф-16, а не е искала да ни предостави такива самолети срещу нашите МиГ-29 при даване на Украйна. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БНР, след заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел по повод медийни публикации, че нидерландското правителство обмисля да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзници от НАТО от Източна Европа, които пък да предоставят своите МиГ-29 на Украйна.

"Да, имах среща с министъра на отбраната на Нидерландия. Това, което изразяват към момента като готовност, е да помогнат с тренинга на наши пилоти за Ф-16. Това е информацията, която мога да споделя с вас към момента", заяви той. По думите му той е скептичен, че след 2023 година самолетите МиГ-29 ще могат да бъдат поддържани в оперативна готовност.

От изявлението му стана ясно още, че България ще обучи 60 украинци за военни санитари. Стоянов уточни, че страната ни ще участва и със състав, и с оборудване за трениране на украински военни в рамките на мисията за военна помощ на Украйна на ЕС, по време на която ще бъдат обучени общо 15 000 украински военни. Все още се изяснява какво точно оборудване ще предостави страната ни.

Правителството на Нидерландия обмисля да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзници от НАТО от Източна Европа, който пък да предостави своите МиГ-29 на Украйна. Това пише нидерландското списание EW Magazine.

РЕМОНТ

България не започна обещания ремонт на украински танкове, но Киев получи друго предложение. Германия ще създаде в Словакия ремонтен център, в който ще бъдат обслужвани и ремонтирани оръжия, изпратени от Берлин на Украйна, предадоха Ройтерс и БТА, като се позоваха на германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт.

"Постигнахме споразумение и работата може да започне незабавно, така че цялата техника, доставена (на Киев), да може да се ремонтира, след като излезе от строя при бойни действия", заяви пред репортери Ламбрехт, която пристигна в Брюксел за среща със своите колеги от ЕС. Берлин възнамерява до юни да обучи около 5000 украински войници в Германия като част от тренировъчната мисия на ЕС, допълни тя.

Ламбрехт не уточни дали в центъра ще се ремонтира само германско въоръжение. Министерството на икономиката и климата на Германия съобщи, че от началото на годината до края на септември германските власти са издали разрешения за доставки в Украйна на военна продукция на стойност 775 милиона евро. Сред доставеното на Киев въоръжение има самоходни гаубици, реактивни системи за залпов огън "Марс", самоходни зенитни установки "Гепард", система за ПВО "Ирис-Т" и бронирани машини "Динго".

България не е ремонтирала никакво украинско въоръжение въпреки спогодбата, сключена между двете правителства през май. Това съобщи посланикът на Киев в София Виталий Москаленко пред БНТ.

 

 

Още по темата