Quantcast

Медия без
политическа реклама

На 17 ноември обявяват присъдите за сваления малайзийски "Боинг"

15 Авг. 2022
Yahoo News
В поразения от зенитната ракета самолет загинаха всички 298 души.

На 17 ноември ще бъде обявено решението на Окръжния съд в нидерландския град Хага за сваления от донбаските сепаратиски над Украйна малайзийски пътнически самолет от рейс МН17, съобщава ТАСС.

Машината Boeing-777, пътуваща от Амстердам за Куала Лумпур бе поразен от ракета земя-въздух на 17 юли 2014 г. в Донецка област в Украйна. В резултат загинаха всички 298 души на борда, които бяха граждани на 10 страни в света.

Съвместната следствена група през юни 2019 г. обяви, че е установила 4 души, заподозрени в причастност към свалянето на пътническия самолет. Това са бившият ръководител на донецките сепаратисти Игор Гиркин (Стрелков) и неговите подчинени Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко. Съдебният процес срещу тях започна на 9 март 2020 г. Те са обвинени, че са се занимавали с доставката от Русия на зенитно-ракетната установка "Бук" на територията на Украйна.

Съдебният процес се провежда задочно. Пренията по делото завършиха на 10 юни. Прокуратурата на Нидерландия пледира доживотен затвор за подсъдимите. Адвокатите на роднините на загиналите поискаха парична компенсация.

 

Още по темата