Медия без
политическа реклама

Искат 8 години затвор за Шакира заради данъчни измами

Колежката й Бионсе също дължи милиони за неплатени налози

01 Май 2023
ЕРА/БГНЕС
Шакира ще се яви лично в съда, за да докаже невинността си.

Колумбийската поппевица Шакира ще се яви на 20 ноември пред съда в Барселона по дело за укриване на данъци, съобщи в. El Mundo, позовавайки се на свои източници. Изпълнителката е обвинена в четири престъпления спрямо данъчните власти в Испания. Според прокуратурата тя не е представила данъчни декларации за доходите и имуществото си за 2012, 2013 и 2014 г. Периодът съвпада с началото на връзката й с футболиста на „Барса“ Жерар Пике. Отбелязва се, че Шакира също така е изтеглила средства, подлежащи на данъчно облагане в Испания, в офшорни сметки.

Обвинението иска 8 години затвор за певицата и глоба от почти 24 милиона евро заради измама с 14,5 милиона евро, с които тя е ощетила държавната хазна. Прокуратурата настоява, че сценарий за извънсъдебно споразумение засега не се предвижда.

По делото са насрочени 12 съдебни заседания. Над 200 свидетели ще дадат показания като част от изслушването. По-конкретно, прокуратурата ще призове около 30, защитата на Шакира – близо 60, а държавният прокурор предлага 130 свидетели и вещи лица. Съдът призова страните да намалят бройката.

Сред някои от тези свидетели са продуценти, певци и режисьори, които биха обяснили, че певицата е работила извън Испания, когато е започнала връзката си с Пике. Присъствието за свидетелски показания на бившия играч на „Барсeлона“, с когото се разделиха, не се изисква. Някои свидетели, които живеят в чужбина, ще дадат показания чрез видеоконферентна връзка. Адвокатите на Шакира не виждат проблем тя да отиде в съда и изключват възможността певицата да бъде разпитана дистанционно.

Не е изключено звездата да присъства на всички заседания, предвид желанието й да докаже невинността си в този процес, тъй като смята, че е жертва на "медийна кампания" за очерняне на имиджа й от страна на Министерството на финансите в Испания. Шакира настоява, че винаги е демонстрирала „безупречно поведение като човек и данъкоплатец и пълна готовност за разрешаване на всякакви противоречия от самото начало“. 

Неотдавна Шакира каза, че е решила да се премести от Барселона в Маями заради непрестанния тормоз на журналисти и папараци към нея и двамата й синове от Пике. 

 

АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ

Колежката на Шакира – американската певица Бионсе, също има проблем с данъчните. Тя оспорва иск на американската данъчна служба, според който дължи 2,7 милиона долара за 2018 и 2019 г., съобщи сп. People. Звездата, която е на 41 години, е подала възражение в службата в началото на месеца, като също е поискала съдебно производство в Лос Анджелис. 

Първоначално Службата за вътрешни приходи е изпратила на Бионсе известие, че дължи 805 850 долара за 2018 г. и  1 442 747 за 2019 г., като освен това има лихви и глоби общо за 449 719 долара за двегодишния период. 

Правният екип на Бионсе оспорва най-малко $ 868 766 от общата сума с довода, че Бионсе е дарила средствата за благотворителност през 2018 г. Във възражението се казва, че дори и да не е изплатила всичките си данъци, е "действала разумно и добросъвестно" и сумата не трябва да се изисква от нея.

Бионсе е подкрепяла много благотворителни организации. Тя основава своята фондация BeyGOOD през 2013 г., която има програма за борба с икономическите различия, предоставяне на възможности за образование и насърчаване на предприемачеството. Други благотворителни каузи, скъпи на Бионсе, са реформа на наказателното правосъдие, помощ при природни бедствия, подкрепа на бездомните, при безработица и за равни възможности за образование.

Още по темата