Медия без
политическа реклама

Прокуратура и НАП са разкрили измами за милиони с луксозни коли

Претърсени са офисите на голям търговец на автомобили

20 Ноем. 2023Обновена
Това е първата съвместна операция между прокуратурата, МВР и НАП от години.
Илияна Кирилова
Това е първата съвместна операция между прокуратурата, МВР и НАП от години.

Прокуратурата, МВР и НАП са разкрили мащабна схема за данъчни измами в размер на милиони левове с луксозни автомобили, съобщиха едновременно трите институции на брифинг пред журналисти.

В края на миналата седмица в столицата прокурори, полицаи и данъчни инспектори са претърсили офисите на голям търговец на автомобили. Действията по разследването са проведени в шест града – София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян.  „14 от претърсените адреси са на счетоводни кантори. Иззета е голям по обем документация, компютърни конфигурации, както и голям брой електронни подписи. Текат разпити по делото”, уточни заместник главният прокурор Мария Павлова.

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов обясни, че става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. "Анализът показва, че има проблем при вноса на автомобили и избягването на данъчни кредити. Това може би е най-мащабната схема, която успяхме да неутрализираме”, посочи Серафимов.

За година в България по схемата са вкарани стотици скъпи автомобили, които са достигнали до крайния потребител. Само в рамките на последната година е установено, че щетата, която групата е нанесла на държавния бюджет, надхвърля 6 млн. лв.

"По първоначални данни се касае за нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., който е следвало да се начисли и заплати ДДС, което не е сторено. В резултат от веригата от "кухи фирми" и реални такива, които доставят внесените в ЕС автомобили на лизингови компании и приспадат данъчен кредит, без да имат такова правно основание, с тази привидна схема се създава основание НАП да претендира и търси дължимото ДДС от дружествата, които нито са имали активи, нито някога са развивали търговска дейност, нито се представляват документално от лица, които имат каквото и да било отношение", заяви Чавдар Пастованов, прокурор в Софийската градска прокуратура.

Крадени луксозни и много скъпи коли за над 4 млн. лв. са разкрити при зрелищната операция в Бургас, при която във вторник целият град бе блокиран и опасан с КПП-та от маскирани полицаи. При акцията са били задържани общо петима мъже и една жена.

 

Последвайте ни и в google news бутон