Медия без
политическа реклама

Шакира плаща 7,3 млн. евро, за да избегне съд и затвор за данъци

Колумбийската певица се призна за виновна и се споразумя с прокурорите

21 Ноем. 2023
Шакира пристига в съда в Барселона, придружена от адвоката си Пау Молинс.
ЕРА/БГНЕС
Шакира пристига в съда в Барселона, придружена от адвоката си Пау Молинс.

Колумбийската певица Шакира ще плати 7,3 милиона евро глоба, за да избегне съд и евентуална 3-годишна присъда за данъчни измами в Испания, съобщиха световните агенции.

Шакира е постигнала споразумение с прокурорите, за да избегне съдебен процес в Барселона по обвинения, че не е платила 14,5 милиона евро данък върху доходите си между 2012 и 2014 г., за което тя се аргументира с "лични причини". Като част от сделката певицата се е признала за виновна и се е съгласила на глоба в размер на 50% от дължимата сума, т.е. повече от 7,3 милиона евро. Тя е приела и друга глоба в размер на 438 000 евро, за да избегне 3-те години затвор, обявил е съдията Хосе Мануел дел Амо Санчес по време на първото изслушване в процеса.

По този начин делото, което трябваше да включва повече от 100 свидетели през следващите седмици, беше прекратено само след осем минути.

"Това решение за постигане на сделка отговаря на лични, емоционални и сантиментални причини, които нямат нищо общо с правните", казва Шакира в изявление, публикувано от нейната испанска комуникационна агенция, добавяйки, че е била готова да защити невинността си, но е решила да даде приоритет на кариерата и децата си. "Стигнах до заключението, че победата не е победа, ако цената е да ти ограбят толкова много години от живота", изтъква тя.

По-рано изпълнителката, срещу която има и второ висящо разследване за данъчни измами при испанските власти, беше обещала да се бори с това, което тя нарече "фалшиви обвинения".

Първоначално прокуратурата искаше присъда до осем години лишаване от свобода и обратна изискуемост на данъците, които изпълнителката на Hips Don't Lie дължи. Според обвинението Шакира е прекарала повече от половината от времето между 2012 и 2014 г. в Испания и следователно е имала обичайно местопребиваване в страната. Звездата също така има имот в Барселона, закупен през май 2012 г., който е служил като семеен дом. 

Шакира, която е на 46 години, живя с бившия футболист на "Барселона" и Испания Жерар Пике в продължение на 11 години и двамата имат две деца. Певицата, чието пълно име е Шакира Исабел Мебарак Рипол, се премести в Маями след раздялата им.

В четвъртък вечер Шакира спечели 3 латино "Грами" на церемония в Севиля: за най-добра песен, за най-добра поп песен и за най-добро ърбън/фюжън изпълнение на живо.

Вчерашното споразумение обаче съвсем не слага край на проблемите на колумбийката с испанското законодателство. Данъчните власти в Испания разследват певицата, че през 2018 г. чрез офшорни компании е укрила над 6 млн. евро. Проверката е в ход от юли т.г.  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Шакира, данъчни измами

Още по темата