Quantcast
Клептън вече не ще пари от вдовицата, продала пиратски диск за £10 | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Клептън вече не ще пари от вдовицата, продала пиратски диск за £10

Мениджмънтът на рокзвездата се опита да го оправдае с обяснения
2 521
 EPA/BGNES
Ерик Клептън

На Ерик Клептън сякаш не му стигаше публичното неодобрение, предизвикано от позицията му срещу ваксините, а по-рано през декември бе разпространена новина, която го представи в още по-лоша светлина: „Рокзвезда осъди германска вдовица, опитала се продаде негов диск за 10 паунда, без да подозира, че е пиратски“. Ефектът от присъдата явно вече е осъзнат, защото седмица по-късно „Гардиън“ съобщи: „Ерик Клептън няма да търси съдебните разходи от жената, която се опита да продаде един пиратски диск“.

Пет дни след като адвокатите на Клептън успешно осъдиха възрастна германка за опит да продаде в eBay записа, мениджментът на рокаджията публикува „разяснения, за да няма недоразумения“ след „широкоразпространените и често подвеждащи“ публикации в пресата. По-конкретно се отбелязва, че музикантът вече „не възнамерява да си търси разноските, присъдени му от съда“.

Според първите репортажи жената е предложила в eBay компактдиск с контрабандно записан концерт на Клептън от 80-те на цена от 9,95 GBP (приблизително 11,77 евро). Тя не е знаела, че нарушава закона за авторските права, и твърди, че дискът е закупен от покойния ѝ съпруг през 1987 г. от известен универсален магазин.

Въпреки това съдът в Дюселдорф я осъди да плати юридическите разноски на двете страни (на обща стойност почти 4000 долара). Жената щеше да бъде изправена пред по-голяма глоба и евентуално затвор, ако продължи да предлага диска за продажба. Бе съобщено, че Клептън не се е явил в съда, но изпратил клетвена декларация, потвърждаваща, че записът е незаконен.

Сега мениджмънтът на Клептън се опитва да очисти репутацията му с изявление до фенклуба на китариста. В него се обяснява, че в Германия се разпространяват неоторизирани дискове, обикновено с лошо качество, което вреди както на индустрията, така и на купувачите. Но откакто вече 10 години германски адвокати, назначени от Клептън (и други известни изпълнители), следели за фалшиви записи, борбата с пиратството вървяла успешно. Целта не били лицата, продаващи единични бройки от собствените си колекции, а активните производители и търговци на пиратски записи. Физическите лица, продаващи неразрешени артикули от лична колекция, получавали писмо за „прекратяване и отказ“ и ако изтеглят неправомерния артикул от продажба, разходите били минимални или дори никакви.

Адвокатите и мениджърският екип на Ерик Клептън (а не лично той) идентифицирали дали даден артикул, предложен за продажба, е незаконен, и подписвали декларация, потвърждаваща това. Клептън не участвал в нито един отделен случай и 95% от тях се разрешавали, преди да стигнат до съда. "Този случай също можеше да бъде решен бързо, но за съжаление на писмото на германските адвокати лицето отговорило: "Чувствайте се свободни да заведете дело, ако настоявате на исканията си", пишат мениджърите. Това предизвикало следващата стъпка в стандартните правни процедури.

Жената си е наела адвокат, който обжалвал решението за забрана на продажбата, въпреки че съдията я насърчил да оттегли жалбата, за да спести разходи. „Въпреки това — пишат от компанията на роклегендата — когато пълните факти по този конкретен случай излязоха наяве и стана ясно, че лицето е продавало само диск от личната си колекция, Ерик Клептън реши да не предприема повече действия и не възнамерява да събере присъдените му от съда разноски. Освен това той се надява, че лицето няма да понесе допълнителни разходи“. 

Още

Сценаристът на „Дамски гамбит“ призна, че е изкривил фактите

08.12.2021

2424
Фандъкова плати 108 000 лв., за да изкара въздуха на София чист

15.10.2021

5461
Доживотен затвор за рекет и сексуално насилие заплашва Ар Кели

28.09.2021

1102