Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сценаристът на „Дамски гамбит“ призна, че е изкривил фактите

Искането на Netflix процесът за $5 млн. да бъде прекратен не е уважено от съда

08 Дек. 2021
Спутник/Netflix
Нона Гаприндашвили и Аня Тейлър-Джой в сериала „Дамски гамбит“ на Netflix.

Сценаристът  на „Дамски гамбит“ Скот Франк, който е и продуцент на популярния мини-сериал на Netflix, призна в съда, че фактите за съветската шахматистка от грузински произход Нона Гаприндашвили са били умишлено променени. Това съобщава ТАСС с позоваване на адвоката на Гаприндашвили Мая Мцариашвили, която защитава интересите на спортистката в процеса срещу стрийминг платформата Netflix.

 „Разпитахме продуцента и сценарист на шоуто Скот Франк, който беше посочен за свидетел от Netflix, за да укрепи позицияте им пред съда. Той беше принуден да потвърди определени обстоятелства. Той знаеше, че Нона Гаприндашвили е реален човек, знаеше също, че в по-голямата част от професионалната си кариера е играла с мъже, но това обстоятелство беше умишлено променено“, каза Мцариашвили, отбелязвайки, че авторите на шоуто също са знаели, че Гаприндашвили е съветска шахматистка, обаче в сериала тя е споменавана като „руска".

Според Мцариашвили юристите на Netflix са поискали от съда да прекрати  съдебния процес, но искането им не е беше уважено. Следващото съдебно заседание е насрочено за 24 януари 2022 г.

 През септември тази година петкратната шампионка на СССР по шах Нона Гаприндашвили заведе дело в Калифорнийския окръжен съд срещу стрийминг платформата Netflix.  Спортистката поиска пет милиона долара от създателите на сериала „Дамски гамбит", заради грешки в шоуто.

В един от епизодите се казва, че Гаприндашвили не е играла с мъже, но в действителност нейни съперници в различно време са били 59 представители на противоположния пол, включително десет гросмайстори. Освен това, според The ​​Hollywood Reporter, в съдебния процес се посочва, че Гаприндашвили е показана като представител на Русия, а не на Грузия. 

Още по темата