Медия без
политическа реклама

"Истинската Марта" от хитов сериал съди Netflix за $ 170 млн.

Прототипът на преследвачката от Baby Reindeer твърди, че филмът я е оклеветил "в мащаб и степен без прецедент"

07 Юни 2024
Героите на сериала Baby Reindeer.
Netflix
Героите на сериала Baby Reindeer.

Жена, определяща себе си като прототип на героинята от хитовия сериал на Netflix "Еленче" (Baby Reindeer), е завела дело за 170 млн. долара срещу стрийминг платформата, съобщи Variety". Ищцата Фиона Харви твърди, че сериалът я е оклеветил "в мащаб и степен без прецедент".

Седемте епизода на сериала, разказващи за отношенията между начинаещ актьор и неговата вманиачена преследвачка, са адаптация по едноименната пиеса, написана от комика Ричард Гад. В началото на сериала се казва, че "това е истинска история", но много от показаните събития, включително осъждането на преследвача, са измислени. Според сюжета барман на име Дони Дън, изигран от Гад, проявява акт на доброта към Марта (в ролята Джесика Гънинг) - клиентка, която развива мания по Дън и започва да го преследва. В иска се твърди, че героинята е базирана на образа на Харви.

В иска, подаден във федералния съд в Лос Анджелис, се твърди, че сериалът е разказал "брутални лъжи" за ищцата. "Лъжите, които ответниците разказаха за Харви на над 50 милиона души по света, включват, че Харви е два пъти осъждана преследвачка на 5 години затвор, и че е извършила сексуално посегателство над Гад", се казва в иска. По-рано в шоуто на Пиърс Морган в YouTube тя отрече, че е пратила 41 хиляди имейла на Гад, както се твърди в "Еленче", че сериалът е "хипербола" и възнамерява да предприеме съдебни стъпки.

Baby Reindeer се превърна в хит за Netflix и е гледан от 60 млн. души в първия месец след премиерата си на 11 април. Почитател на сериала, който балансира между комедията и ужаса, е дори Стивън Кинг, който пише в ревю на сериала за британския "Таймс": "Чашата с чай е само началото. Дори когато открива колко нестабилна е Марта (а Дони не е първата ѝ жертва), той е неспособен да се откачи от нея".

По-рано тази година Гад заяви, че "в общи линии всичко е много вярно", но имената на героите и други подробности са променени. Феновете на сериала започнаха да търсят улики, за да идентифицират човека зад Марта, и установиха, че това е Фиона Харви.

Netflix заяви, че възнамерява да се защити "енергично" в съда и "да отстоява правото на Ричард Гад да разкаже своята история". Фиона Харви е дипломиран юрист от университетите в Абърдийн и Уестминстър, се казва в документите по делото. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Baby Reindeer, Netflix

Още по темата