Медия без
политическа реклама

Netflix свали цените у нас и в още 30 страни

Конкуренцията на стрийминг пазара е причина за намаляването на абонаментните планове

24 Февр. 2023
Pixabay

​​​​​​Стрийминг гигантът Netflix намали цените в повече от 30 държави в Азия, Европа, Латинска Америка, Африка и Близкия изток в опит да привлече повече абонати. Сред тях е и България, наред с повечето други балкански страни.  

Намаленията важат за определени абонаментни планове, като в някои случаи таксите  падат наполовина. 

Официално съобщение няма, но още в средата на февруари българските абонати са били уведомени с e-mail,  че цената на месечния им план ще е по-ниска. Най-евтиният план, Basic, е намален от 7.99 на 4.99 евро, а най-скъпият Premium от 11.99 става 9.99 евро. Standard от 9.99 евро се намалява на 7.99 евро, пише "Капитал". Изданието посочва, че и след намалението Netflix остава  една от скъпите стрийминг платформи за видео съдържание. Въпреки това е водеща - по данни на JustWatch за 2021 г. държи 31% от пазара у нас. Конкурентът HBO Max (HBO GO) е най-дълго на българския пазар, като с 16% дял е втори по популярност. За това допринася и фактът, че мобилните оператори предлагат в абонаментните си планове допълнителна услуга абонамент за HBO. Дори и да не бъде използван през мобилен оператор, HBO Max е най-евтин вариант със своя единствен план от 4.99 евро на месец. Ако бъде заплатен едногодишен абонамент, цената на месец пада дори до 3.32 евро, пояснява "Капитал".

 Netflix очевидно реагира на  нажежаващата се конкуренция от страна на Amazon, HBO и Disney и на други платформи, предлагащи подобни услуги. Миналото лято Netflix призна, че абонатите й са намалели с почти милион. Компанията съкрати стотици служители и пусна по-евтин стрийминг с реклами в опит да увеличи дела си на все по-конкурентния пазар, припомня BBC. Друга мярка бе ограничаване на практиката потребителите да споделят абонаментите си с близки и приятели, които не живеят с тях.

Държавите, в които таксите за абонамент са намалени, включват още Малайзия, Индонезия, Тайланд, Филипините, Хърватия, Венецуела, Кения и Иран, съобщава BBC. Към момента актуализацията на цените на компанията, която оперира в 190 държави, не важи за Обединеното кралство и САЩ.

Още по темата