Quantcast

Медия без
политическа реклама

Издигат бронзов паметник на Джордж Майкъл

Семейството на певеца най-сетне получи разрешение да постави негова статуя в градчето край Лондон, където той живя 17 години

05 Юли 2023
ЕРА/БГНЕС
Джордж Майкъл пее на концерт в Париж през 2012 г.

Семейството на световноизвестния британски певец от кипърски произход Джордж Майкъл (1963-2016) най-сетне получи разрешение да издигне бронзова статуя в памет на попзвездата. Тя ще бъде поставена в Горинг на Темза, Оксфордшър, където Майкъл е прекарал последните 17 години от живота си.

Когато искането за изработването на паметника се поставя пред местните власти, в градчето с около 3000 жители, включително много богати пенсионери, има известна съпротива. „Рискуваме да създадем гнездо на оси“, коментира тогава общинският съветник Катрин Хол, визирайки вероятността локацията да се превърне в място за поклонение от страна на многобройните фенове на певеца от цял свят.

Разрешението обаче вече е дадено и преди няколко дни скулпторката Лора Лиън се срещна с най-добрия приятел на Джордж Майкъл – Андрос Георгиу, за да обсъдят проекта. Работата по него ще започне скоро и статуята ще бъде изработена в съответствие със стила на предишните творби на авторката, включващи скулптурни фигури на още иконични артисти като Дейвид Боуи и Джон Ленън.

Изпълнителят на Freedom почина в имението си в Горинг на Темза на Коледа през 2016 г. на 53-годишна възраст. През следващите дни Горинг и Хайгейт, предградия на Северен Лондон, бяха обсадени от фенове на певеца, които искаха да му отдадат последна почит. Първоначално има различни хипотези относно причината, провокирала кончината на певеца, включително свръхдоза наркотици, което предизвика продължително разследване от страна на полицията. Едва през март следващата година аутопсията дава търсените резултати: става ясно, че смъртта на певеца е причинена от кардиомиопатия, придружена от миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и чернодробна стеатоза. Последната се изразява в отлагане на масти в чернодробните клетки, което нерядко се дължи на системна злоупотреба с алкохол, но се наблюдава и при редица метаболитни, ендокринни и първични чернодробни заболявания.

От днес Netflix завърта документален филм за Wham! – групата, с която най-напред става прочут Джордж Майкъл. Той проследява историята от момента, в който музикантите се срещат за първи път като тийнейджъри, до върха на славата.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?