Медия без
политическа реклама

До 40% се вдигат цените на стрийминг пакетите

След като HBO Max повиши таксите, месечният абонамент за гледане на филми и сериали варира от 3.99 до 9.99 евро

Няколко стрийминг платформи за гледане на филми и сериали вече присъстват в България.

Абонатите на платени телевизионни услуги получават второ известие за повишаване на такси само в рамките на няколко дни. Популярната стрийминг платформа HBO Max обяви вдигане на цената за България за онлайн гледане на филми и сериали. Досега тя бе 4.99 евро на месец, а от няколко дни вече е 6.99 евро, което прави увеличение с около 40 на сто. Покачването ще бъде отразено в следващия цикъл на фактуриране след 13 юли. Потребителите ще бъдат уведомени със съобщение на мейл адреса, с който са направили регистрацията си. Едновременно с България HBO Max ще иска повече пари и в Скандинавския полуостров и Испания, където таксата се повишава с 1 евро, а също и в Португалия - с 2 евро. 

НВО Мах запазва възможността феновете на киното да получат по-сериозна отстъпка, ако платят абонамента наведнъж за цяла година. В такъв случай цената за България е 39.90 евро. От фирмата уточняват, че телекомите и останалите доставчици на съдържание, които предлагат HBO Max в пакетите си, сами решават дали да увеличат цените на предлаганите от тях планове. А1 вече го направи (виж най-долу).     

От компанията-собственик Warner Bros. Discovery коментират, че вдигането на тарифата е продиктувано от по-високите разходи за създаване на съдържание и разработване на продукти. HBO Max работи на българския пазар от март 2022 г. Програмата уверява, че това "ще ни позволи да продължим да инвестираме в качественото съдържание и продуктово изживяване". През април бе съобщено още, че скоро HBO Max ще започне да се нарича само Мах.  

За сравнение в България конкурентната Netflix предлага месечни абонаменти от 4.99 евро за базов до 9.99 евро за премиум пакет. През февруари клиентите на Netflix в страната бяха уведомени за поевтиняване на услугата. Същите съобщения се получиха и в повечето балкански страни. С понижението на цените обаче компанията въведе прекъсвания за реклами в по-евтините тарифни планове.  

Месечният абонамент за Disney+ струва 7.99 евро, а при предплащане за 1 г. цената е 79.90 евро. Друга стрийминг платформа, която присъства в България - Amazon Prime Video, предлага едномесечен абонамент срещу 5.99 евро. Тя е единствената от изброените дотук, която оферира едномесечен свободен достъп срещу регистрация. От средата на декември м.г. у нас започна да функционира и SkyShowtime на филмовия гигант Paramount Global. Нейната цена от 3.99 евро е най-ниската на месец, като със закупуване на годишен абонамент тя пада още. SkyShowtime също предлага безплатен тест период в рамките на 7 дни.

Друго поскъпване 

В края на май А1 съобщи, че от 1 юли месечната такса на всеки един от допълнителните телевизионни пакети MAX Sport Plus, DIEMA XTRA, HBO и HBO&Cinemax се увеличава с по един лев на месец с ДДС. С левче се увеличава и месечната абонаментна такса на основната тв услуга, която включва някой от тези пакети. Във връзка с увеличението всеки клиент може да се откаже от съответната услуга с едномесечно предизвестие. Тази възможност съществува само един месец след получаване на уведомлението.  

Повече пари за телевизионните доставчици 

Пазарът на доставка на телевизия е пораснал с 4.6% спрямо 2021 г., като обемът му достига 474 млн. лв. Това показа годишният доклад на Комисията за регулиране на съобщенията, цитиран от "Капитал". Според КРС растежът се дължи на увеличението на приходите от две услуги - IPTV със 17% и кабелна телевизия с 1.9%. Това се случва въпреки спада в броя на абонатите на платена телевизия с 2.1% до 2.03 млн. домакинства, както и на броя на доставчиците на телевизия с 5 до 244 оператора. Въпреки това в сегмента IPTV има 16 нови за сектора оператора, предоставящи такава услуга.

Но видимо лъвският пай от пазара e при 3 дружества. През м.г. дългогодишният лидер на пазара за доставка на телевизия - "Булсатком", е детрониран от "Виваком" по брой абонати и от "А1 България" по приходи. Според доклада на КРС делът на "Булсатком" е 26.7% по брой абонати и 29.3% на база приходи, като и по двата показателя отчита спад - съответно 4.5 и 4.9 процентни пункта. Конкретни данни за броя на абонатите още няма, но ако се съди по пълния доклад на КРС за предишната година, клиентите на телевизия на "Булсатком" са намалели до под 610 хил. души. Неговото място заема "Виваком" с растеж на абонатите си на телевизия с 2.7 процентни пункта до 32.9%, т.е. около 17 хил. нови клиенти до общо над 642 хил. души. "Булсатком" губи и водещата си позиция по приходи в този сегмент - този път от "А1 България", чийто дял от пазара по оборот е 29.8% (и 26.4% по клиенти). 

Ключови думи:

HBO Max, Netflix, "Булсатком"