Медия без
политическа реклама

Филип Киркоров спечели делото за танца върху разпятие

Православни активисти първоначално съдеха певеца за 1 милион рубли, а накрая – за…1 рубла

17 Март 2023
Филип Киркоров атакува своята Голгота...
Филип Киркоров атакува своята Голгота...

Филип Киркоров спечели делото срещу православните активисти от движението „Мирният воин“, съобщи каналът Mash в социалната мрежа Telegram, позовавайки се на информация от Таганския съд в Москва.

Вярващите от организацията привлякоха към отговорност естрадната звезда заради негов концертен номер, при който танцува върху елемент от декора във формата на разпятие. Първоначално ищците настояваха за 1 милион рубли обезщетение от певеца (около 12 260 евро) като компенсация за моралните страдания, причинени им от неприличния според тях танц на артиста, но по-късно снижиха условията си до просто извинение и символичната една рубла.

Концертен номер на родения в България Филип Киркоров, по време на който се танцува върху светлинен кръст, предизвика възмущение сред православната и мюсюлманската общност в Русия. В резултат певецът обеща да промени шоуто си.

Публикации в руските медии припомнят, че през май 2022 г. Филип Киркоров изнесе концерт в Кремълския дворец на конгресите, като по време на песента „Мария Магдалена“ се покатери върху кръста от декора, с което, твърди се, оскърбил чувствата на вярващите. От записи на изпълнението личи, че роденият във Варна артист не толкова танцува върху светинята, колкото се хвърля върху нея като знак на почит. По време на съдебните заседания адвокатите на естрадната легенда обясниха, че песента е посветена на починалата му майка, а самият той също е вярващ и има у дома си икони от Атон и личен параклис в двора. Представители на православните активисти дори били поканени да посетят „скромното“ жилище на певеца, но отказали.

Пиарката на Киркоров Екатерина Успенская обяснява, че той лично е измислил номера с падналия кръст, както и че е режисьор и продуцент на цялото шоу за юбилейното му турне.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата