Медия без
политическа реклама

Уплашеният Киркоров се извини заради голия купон

Участниците в разюзданото новогодишно парти може да бъдат обвинени в гей пропаганда

26 Дек. 2023Обновена
Предвид мрежестия тоалет думите на Киркоров, че не е знаел къде точно отива, не звучат достоверно

Естрадният певец Филип Киркоров може да бъде лишен от званието народен артист на Русия заради участие в скандално предновогодишно парти на телевизионната водеща и блогър Анастасия Ивлеева, съобщи Lenta.ru. С такова предложение е излязъл ръководителят на Федералния проект за сигурност и борба с корупцията Виталий Бородин, цитиран от канала Mash в социалната мрежа Telegram. Ден по-късно Киркоров разпространи видео, в което се оправдава и извинява за участието си. Видеото бе осмяно в доста Телеграм канали като жалко. 

Бородин се обърнал вчера към Министерството на културата на Русия с искане званието на Киркоров да бъде отнето, задето се появил в откровено разголен тоалет на мероприятието на Ивлеева. Той обвинява участниците във вечеринката в пропагандиране на нетрадиционна сексуалност и ЛГБТ ценности, което е забранено по закон в страната. РИА Новости днес съобщи, че срещу Ивлеева вече е подаден иск за 1 милиард рубли "за нанясане на морални вреди". РИА се позовава на осведомени източници и не посочва кои са ищците и какви вреди са понесли по-точно. 

Да отнеме званието народен артист на Русия може само този, който го е присъдил, коментира първият зам.-председател на Комитета за култура към Държавната дума Александър Шолохов. „Ако Киркоров беше направил нещо шокиращо за първи път в живота си, то щеше да бъде обект на някаква дискусия. Но той постоянно прави нещо такова: или се катери по кръстове полугол, или нещо друго. Честно казано, този човек е получил званието неизвестно за какво. Но сега въпросът дали то може да бъде отнето или не, е изключително труден. Смятам, че той не го заслужаваше от самото начало“, казва Шолохов. „Ако се обърнете към хората, ще се изясни, че Киркоров никога не е бил народен човек“, добавя депутатът.

Званието народен артист на Русия се присъжда с указ на президента на страната. Това е най-високото звание в областта на културата за изключителни заслуги и постижения в театралното, музикалното, цирковото, естрадното и филмовото изкуство.

Впоследствие изданието StarHit оповести, че кралят на руската естрада се е оправдал за участието си в скандалното парти първо пред прессекретаря на президента Путин – Дмитрий Песков, с когото се срещнали на новото шоу върху лед на бившата фигуристка Татяна Навка, олимпийска, световна и европейска шампионка при танцовите двойки, а понастоящем съпруга на Песков. Киркоров обяснил, че отишъл там, само защото предварително бил обещал на домакинята на партито, без да е запознат напълно с концепцията за събитието. Ивлеева се е снимала в негов клип и той се чувствал задължен към нея, но като преценил обстановката на вечеринката, решил да не се задържа дълго в тази компания.

Дрескодът на разюздания купон в моден клуб в центъра на Москва в нощта на 21 декември предполагал колкото се може по-малко дрехи. Самият Киркоров е заснет в напълно прозрачни дрехи. 

Мотото на събитието било Almost Naked („Почти голи“). Руският рапър Vacio (по паспорт Николай Василиев) дори се появил чисто гол, само с калъф за гениталиите, но захвърлил и единствената си „дреха“ в разгара на веселбата. Пристигналите представители на полицията му съставили акт за дребно хулиганство и го хвърлили за 15 денонощия зад решетките. Освен това рапърът е задължен да плати глоба в размер на 200 000 рубли (около 2000 евро) за пропаганда на ЛГБТ. Музикантът заявил, че ще оползотвори времето в ареста за спорт и четене на книги.

Във видеото си личи, че Киркоров е най-уплашен, че могат да му отнемат званието народен артист. Кълне се, че е "патриот, и то единствено на Русия. Никъде не съм заминавал. Моята публика е тук. Аз съм народен артист на Русия". Обещава, че занапред ще внимава повече на какви събития ходи, особено "в тези героични времена за родината". 

Освен ексцентричния Киркоров на партито, което според изтеклите кадри прилича повече на карнавал или ревю на бельо, са присъствали певците Дима Билан (в по-традиционен костюм), Лолита Милявская, Глюкоза, тв водещата Ксения Собчак и много други знаменитости. Снимките и видеата от купона, публикувани в мрежата, възмутили множество закоравели московски моралисти и бдителни граждани, които се обърнали към прокуратурата с искане да бъде проверено събитието за гей пропаганда.

 

 

Още по темата