Медия без
политическа реклама

Нова „Ирония на съдбата“ с Филип Киркоров разбуни духовете

Роднини на Елдар Рязанов и актьорите съсипват от критики подготвяната новогодишна пародия

29 Ноем. 2022
Филип Кирторов в предстоящата новогодишна пародия "СамоИрония на съдбата".
Филип Кирторов в предстоящата новогодишна пародия "СамоИрония на съдбата".

Руският телевизионен канал ТНТ снима новогодишна пародия по съветската филмова класика „Ирония на съдбата, или честита баня“ и откъси от други ленти на големия режисьор Елдар Рязанов. Проектът е озаглавен „СамоИрония на съдбата“ и в две от главните роли ще се изявят естрадната звезда Филип Киркоров и тв водещата Олга Бузова. Сред участниците са още певиците Клава Кока и Алсу, комикът Павел Воля, бившата състезателка по художествена гимнастика Ляйсан Утяшева. Продукцията ще бъде излъчена в новогодишната нощ, каквато е традицията и с оригиналната „Ирония на съдбата“, но още преди появата си на екран тя вече предизвика дискусия в медиите и социалните мрежи.

„Толкова много от тях вече пропаднаха в бездна от критика и обществено порицание, а режисьорите продължават и продължават да снимат нови версии на култови филми… Някой ще нарече това подигравка с класиката, друг ще го смята за постмодернизъм, някой ще се търкаля на пода от смях, а друг просто ще свие рамене“, коментира KP.ru. Потърсена за коментар от сайта, вдовицата на режисьора Елдар Рязанов – Ема Абайдулина, определя проекта като „пълна глупост“. Тя обяснява, че никой от екипа не се е обръщал към нея по повод на авторските права, а и тя не искала „нито да ги види, нито да ги чуе“. Виктор Брагински – син на съавтора на Рязанов, сценариста Емил Брагински, добавя, че и на него никой не е искал разрешение да заснеме „пародия или какъвто и да било друг филм“.

Доведеният син на Елдар Рязанов (от втората му съпруга Нина) – режисьорът, сценарист и декан на режисьорския факултет на ВГИК Николай Скуйбин, в интервю за News.ru характеризира бъдещия филм като „чисто комерсиален проект“. Той предполага, че предстоящата филмова пародия на лентите на Рязанов може да се превърне в „още една проява на лош вкус“. „Но пък от друга страна, щом искат да пародират – нека пародират. Пародира се това, което е популярно, нали така? Аз бих предпочел да не се докосват до тези филми, но нищо не можем да направим срещу това“, добавя Скуйбин. Руското законодателство позволява създаването на произведения в жанра на музикалната пародия без съгласието на автора или друг носител на авторското право и без заплащане на възнаграждение, разясняват юристи.

Продуцентът и тв водещ Михаил Ширвиндт, чийто баща Александър Ширвиндт е сред актьорите в класическата комедия от 1975 г., нарича новата версия „пошлост и безобразие“. 88-годишният Ширвиндт-старши  е по-сдържан: той се обявява против осъвременяването на култови стари филми, но смята, че от пародирането им би могло понякога да се получи и нещо интересно. В социалните мрежи също не са благосклонни. „Бузова и Киркоров са иронията на съдбата, която сме си заслужили. Явно не сме се държали добре през годината…“, коментира потребител.

 

НОВ ПРОЧИТ

Преди 15 години на екран излезе римейк на комедията „Ирония на съдбата“, заснет от режисьора Тимур Бекмамбетов, а в главните роли са звездите Константин Хабенский, Сергей Безруков и Елизавета Боярская. В епизодите се появяват и актьорите от оригиналния филм Андрей Мягков (1938–2021), Юрий Яковлев (1928–2013), Барбара Брилска. Тогава Рязанов официално разрешава на Бекмамбетов да направи римейк, а самият той става сърежисьор и консултант на филма, но въпреки това не остава доволен от резултата.

През 2022 г. излезе и първият американски римейк на съветски филм в историята - About Fate. С Ема Робъртс (дъщеря на Ерик Робъртс и племенница на Джулия), филмът на Мариус Вайсберг се вдъхновява именно от „Ирония на съдбата, или честита баня“ на Рязанов. Вайсберг е снимал и комедията с участието на на настоящия украински президент Владимир Зеленски „Любов в града“ (2009 г.).

Още по темата