Медия без
политическа реклама

Нови неприятности за клуба и участниците в "голата вечеринка"

Московският бар "Мутабор" е запечатан за три месеца, рапър получи повиквателна за фронта

10 Яну. 2024
Сцена от "голата вечеринка" в клуб "Мутабор".

Съд в Москва затвори за 90 дни клуба "Мутабор", където в края на 2023 г. се проведе скандалната "гола вечеринка" с участието на руски знаменитости от шоубизнеса. Заведението е нарушило санитарно-епидемиологичните норми и един от посетителите е бил "отровен с бира", съобщи Радио Свобода, позовавайки се на държавната агенция ТАСС. Заседанието на Лефортовския народен съд е проведено при закрити врати, за да не се нарушава лекарската тайна в случая на пострадалия. 

Вечеринката с дрескод Almost Naked бе организирана на 20 декември от блогърката Настя Ивлеева. Сред гостите бяха певците Филип Киркоров и Дима Билан, тв водещата Ксения Собчак и редица други. След като в интернет изтекоха снимки и видеа от събитието, последва бурна обществена и институционална реакция срещу участниците. 

Рапърът Vacio (Николай Василиев), който имаше неблагоразумието да пристигне на партито чисто гол, само с чорап върху половия си орган, го отнесе най-тежко. След като два пъти бе арестуван по административни дела и осъден последователно на 15 и на още 10 дни затвор, той получи повиквателна, която може да го изпрати на фронта в Украйна. 

Членовете на военкома са посетили Vacio в московския специален център за задържане № 2, където рапърът е излежавал първия си административен арест, съобщава "Московский комсомолец", като се позовава на члена на Обществената надзорна комисия Алексей Лобарев. На 22 декември Василиев бе признат от съда за виновен за дребно хулиганство и "пропаганда на ЛГБТ", като освен да излежи наказание, трябваше да заплати и глоба от 200 000 рубли.

Защитата на рапъра, както се съобщава в публикацията на вестника, казва, че след като Василиев е бил отведен в служба за военна повинност в близост до метростанция "Белоруская" му е връчена и призовка за 9 януари. След това рапърът е бил отведен в полицейския участък за провеждане на превантивна беседа. Дали реално Vacio ще бъде пратен на фронта все още не е ясно. В родния си Екатеринбург той не е преминал военна комисия по медицински причини.

Организаторката на голото парти Анастасия Ивлеева бе глобена със 100 000 рубли. Тя, както и Филип Киркоров и други купонджии, се извиниха публично в социалните мрежи и медиите, за да смекчат реакциите срещу провинението си. Въпреки това много от участниците бяха изрязани от новогодишните програми в Русия, в които вече бяха заснети. Изгубиха и други ангажименти и договори. Срещу Ивлеева и Киркоров бяха заведени и дела от частен характер на стойност милиони рубли. 

След скандала собственикът на клуб "Мутабор" Михаил Данилов направи дарение на Кремълската православна църква - мощи на светец. Но това не помогна заведението му да остане отворено. Разследване на Радио Свобода междувременно показа, че мощите може и да са менте. 

Преди 3 дни Lenta.Ru съобщи, че след така развилите се събития Филип Киркоров е заминал за Дубай.

Още по темата