Медия без
политическа реклама

Макрон обеща на Радев да помогне със самолети до идването на F-16

Българският президент се оплака, че Северна Македония не изпълнява поети ангажименти

18 Май 2022Обновена
БГНЕС архив

Франция е готова да предостави самолети на България до идването на поръчаните, платените и произвеждани в момента в САЩ 8 F-16. Това се подразбира от официално съобщение за проведен днес телефонен разговор между френския президент Еманюел Макрон и българският държавен глава Румен Радев.

"Президентът Еманюел Макрон изрази готовността на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности до получаването на предплатените от България изтребители F-16", пише президентският прессекретариат на Радев. 

Само преди дни, българският президент Румен Радев обяви, че самолетите МиГ-29 имат най-много година живот, защото няма кой да ги ремонтира и поддържа. Той призова да спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските F-16, за които вече е ясно, че ще се забавят поне до 2025 г. Дори и да дойдат тогава, то ще мине и още време преди те да бъдат включени в бойната готовност на България.

Президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители "втора ръка" на лизинг.

Затова още в края на март т.г, на срещата на НАТО на високо равнище, Радев обяви, че е поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители "втора ръка" на лизинг. 

Ако този вариант не се получи, може да потърсим съдействие и от европейските ни партньори, заяви по онова време още Румен Радев и допълни, че е поставил въпроса за осигуряване на европейски изтребители на лизинг пред лидерите на Нидерландия, Франция и Италия.

Военният министър Драгомир Заков е преговарял в Пентагона за осигуряването на самолети, които да пазят небето ни между сега наличните МиГ-29 и бъдещите ни нови F-16. Това стана ясно от негови думи, казани пред журналисти на военния полигон в Црънча.

От думите му стана ясно, че ако не стане американския вариант, то Радев е обсъждал с нидерландския премиер Марк Рюте възможност за обучение на лизинг по програмата за модернизираните F-16 MLU в Нидерландия, както и евентуално придобиване на изтребителите. „Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители от други наши партньори на лизинг, за да запълним тази празнота. Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, готови са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – готов е да дискутираме този въпрос“, допълни тогава Радев.

Очевидно сегашните френски обещания са продължение от тези разговори. Не става ясно конкретно дали Франция е готова да ни даде самолети на лизинг, под наем или да участва в еър полисинг.

Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства.  Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с българската общност в Германия. https://www. segabg.

По принцип Германия и Италия използват "Еврофайтър", a Франция в момента модернизира своите "Мираж 2000", като освен това се чакат допълнителни доставки от влезлия на въоръжение през 2006 г. "Рафал".

Президентът Румен Радев поиска охраната на въздушното ни пространство да става от български самолети с български екипажи.

Радев и Макрон са говорили и за Северна Македония и Украйна

Радев и Макрон са обсъдили и европейската перспектива на страните от Западните Балкани, последиците от военните действия в Украйна и променената среда за сигурност в Европа.

В интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна кандидат за член на ЕС да отстоява европейските ценности, свързани с правата на нейните граждани, и България очаква категорични резултати от страна на Република Северна Македония в тази насока, преди да даде съгласието си за започване на преговори, обявил по време на разговора българският държавен глава.

Румен Радев посочил също така, че между България и Република Северна Македония беше постигнато съгласие за изготвяне на пътна карта, която да очертае краткосрочни и дългосрочни цели, чието изпълнение да придвижи напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, но все още няма резултати в тази насока.

Очакването на страната ни за правно обвързващи гаранции, които да залегнат в преговорната рамка за Република Северна Македония и да гарантират изпълнението на поетите ангажименти от страна на РСМ, също бе отбелязано от президента. Румен Радев подчертал и, че неизпълнението на Двустранния договор за приятелство и добросъседство и сътрудничество от страна на РСМ, 5 години след неговото подписване, изисква конкретни стъпки и резултати, изпълнението на които да възстанови и укрепи доверието ни.

Макрон говори днес и с македонския премиер Димитър Ковачевски, предаде БТА

"Няма време за губене по отношение на процеса на разширяване на ЕС и интеграцията на Северна Македония, са се съгласили в телефонен разговор Макрон и Ковачевски, като са подчертали,  че „по-нататъшните забавяния могат да имат сериозни регионални последици и да отворят широко вратата за засилено влияние на трети страни в региона, превръщайки въпроса за разширяването на ЕС със Западните Балкани в сериозен проблем със сигурността”, информират от правителствената пресслужба в Република Северна Македония.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата