Quantcast

Медия без
политическа реклама

"ЛУКойл" твърди, че не изнася гориво за Украйна

18 Яну. 2023

"ЛУКойл" отрече да изнася гориво за Украйна, както се твърди днес в статия на "Ди Велт". Под заглавие "Как България спаси Украйна" се разказва, че 40% от дизела за Украйна е от "ЛУКойл Нефтохим". Бившият вицепремиер Асен Василев потвърждава пред изданието този факт и казва, че е убедил бургаския комбинат да го прави, защото има излишък, а и  "служителите бяха против войната на Путин". 

Пред РИА "Новости"  "ЛУКойл" отбеляза, че продуктите на рафинерията се продават на вътрешния пазар само на български купувачи, а компанията няма договори за доставки за Украйна.

Пред ТАСС от компанията казват, че българските власти никога не са се обръщали към компанията с молба за доставка на гориво за Украйна.  Същото твърдят и пред РИА Новости - "нямаме договори с Украйна, никой не ни е молил за доставки на гориво там". Компанията казва, че на вътрешния български пазар търгува с около 500 компании. И допълва, че с българските власти  обсъжда единствено въпроси, свързани с регулиране на бизнеса, а "политически теми никога не са обсъждани". 

 

Германският всекидневник "Ди Велт" пусна обширна статия, в която бившият премиер Кирил Петков разказва как правителството му тайно е помагало на Украйна с оръжие и гориво.

"Сега" също зададе въпроси на "ЛУКойл" и получи отговор, че "компанията не коментира изказвания на депутати, министри, политици". 
 

Бившият премиер и лидер на “Продължаваме промяната” Кирил Петков реши да си припише заслугите за износа на снаряди и дизел от България за Украйна по време на войната, въпреки че неговото правителство упорито отклоняваше молбите на нападната държава за оръжие.

Прави впечатление, че петролната компания отказа да коментира темата пред българско издание, но го е направила пред две руски информационни агенции. 

Още по темата