Медия без
политическа реклама

Кирил Петков помагал на Украйна с дизел от "ЛУКойл"

Бившият премиер се похвали и с износ на значително количество снаряди за украинската армия

17 Яну. 2023Обновена
Кирил Петков
ТВ1
Кирил Петков

Бившият премиер и лидер на “Продължаваме промяната” Кирил Петков реши да си припише заслугите за износа на снаряди и дизел от България за Украйна по време на войната, въпреки че неговото правителство упорито отклоняваше молбите на нападната държава за оръжие. Износът бе реализиран от частни фирми и заплатен от други държави, като българските държавни оръжейни заводи отчетоха рекордни печалби.

Петков заяви в предаването "Денят с Веселин Дремджиев”, че в началото на войната България е снабдявала Украйна със значително количество снаряди и дизелово гориво, макар това да не е било оповестявано официално. 

"Президентът Зеленски благодари много на нашето правителство. В последните дни на кабинета получих лично обаждане от него. И той каза: "България беше основополагаща сила в подкрепата на Украйна в много важни моменти на войната, особено в началото", заяви Петков.

От думите му стана ясно, че говори за доставки на гориво, произведено в рафинерията на "ЛУКойл-България" край Бургас, т.е. руската фирма е снабдявала с дизел Украйна по време на военните действия. Петков при това се впусна в обяснения за големия мащаб на доставките на гориво:

"Голяма част от дизела в Украйна реално идваше от България. Също така, въпреки че нямаше директен износ - през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания - голяма част от снарядите в Украйна бяха българско производство. Да, не можем да кажем, че ние ги изнесохме там, но доставките, които отидоха там, бяха ключови за войната [...] Ако един голям процент - до 40%, от дизела в Украйна е българско производство, така сме помагали и на Украйна, защото те без гориво не могат да водят тази война".

Косвено потвърждение на думите на бившия премиер са и данните на НСИ за българския износ към август 2022. Според тях Украйна изведнъж е влязла в Топ 3 на търговските ни партньори извън ЕС, измествайки САЩ. На годишна база експортът към тази страна е нараснал с над 130% и е достигнал близо 1.2 млрд. лв. И този увеличен  обем идва не от износ на оръжия, а на горива.

Каквото и българско оръжие да е достигнало до Украйна, то не може да се смята за отговорност на България. Това се разбра от коментар на премиера Кирил Петков по темата пред Нова ТВ.

Сегашните изявления на Кирил Петков противоречат на неговите твърдения през последната година, включително и когато беше премиер. Той винаги е отричал, че България предоставя военна помощ на Украйна. През април 2022 г. на среща с украинския външен министър Димитро Кулеба Петков обяви: “Разбирам господин Дмитро Кулеба. Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. В случая аз съм премиер, има коалиционни партньори и моята задача е не да се правя на най-смелия". По негово време правителството и Народното събрание решиха да се даде военно-техническа помощ за Киев, която да се изразява единствено за ремонтиране на украинска бронирана техника в български военни заводи. 

По повод излязлата във в. Гардиън" статия, от която става ясно, че България е изнасяла оръжие за Украйна през Полша, премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че това не е вярно.

На няколко пъти Петков повтаряше: ''Не смятам, че тази тема трябва да я отваряме на всеки две седмици. България е направила достатъчно за Украйна на ниво подкрепа към бежанците, на ниво средства за хуманитарна помощ, както и че сега ще ремонтираме техника, която на друго място не може да се ремонтира". Така и не се стигна до ремонта дори на един танк, като накрая бе обявено, че украинците не са поискали това. 

Пак през април 2022 г. Петков обяви публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство за закупуване на боеприпаси. Във фейсбук той написа, че е дарил една заплата в помощ на Украйна, и призова всеки българин, който иска да помогне, да направи същото. И до този момент не е известно някой друг да го е направил и каква военна помощ е била закупена с премиерската заплата.

Министър-председателят на България Кирил Петков призова в понеделник надвечер гражданите към събиране на средства, с които Украйна да си закупи боеприпаси. Той стори това в обръщение в профила си във "Фейсбук".

 

Още по темата