Quantcast

Медия без
политическа реклама

Командирите на "Азов" се връщат на фронта

Говорителят на Кремъл обвини Киев и Анкара в нарушаване на споразумението

09 Юли 2023Обновена
Телеграм канал на Володимир Зеленски
Володимир Зеленски с командирите от "Азов" на борда на самолета, който ги отведе към Украйна

Командирът на митичния полк "Азов" Денис Прокопенко - Редис заяви, че всичките петима освободени командири от "Азовстал" ще се върнат на фронта и ще направят всичко възможно да сложат край на войната.

По време на пресконференция в едно от военните поделения, на въпроса дали героите планират да се върнат на фронта, Редис отговори: "Разбира се, за това се върнахме в Украйна, това е най-важната ни цел".

Съвсем неочаквано петимата командири на станалия световноизвестен батальон "Азов" се завърнаха от Турция в Украйна с президента Володимир Зеленски.Президентът разпространи клип, на който се вижда как посреща на летището военните и заедно с тях се качват в самолета.

"Връщаме се у дома от Турция и водим нашите герои у дома. Украинските воини Денис Прокопенко, Святослав Паламар с позивна Калина, Серхий Волински с позивна Волина, Олех Хоменко и Денис Шлеха. Най-после те ще са със своите роднини.

Слава на Украйна!", написа Зеленски.

Батальонът "Азов" оказа яростна съпротива на руските окупатори, защитавайки до последно металургичния завод "Азовстал". След няколкомесечни боеве, през май 2022 г. руснаците успяха да превземат комбината и плениха защитниците му.

В края на септември Украйна размени бившия депутат и олигарх Виктор Медведчук и още над 50 пленени руснаци с 215 пленени украински войници. Част от тях бяха защитници на завода "Азовстал".

Според договорката за размяна петимата командири на "Азов" трябваше да останат до края на войната в Турция, под личната протекция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Те трябваше да преминат и курс по рехабилитация, за да се възстановят от раните си.

Днес обаче Зеленски ги върна в родината. Новината гръмна в руските канали в Телеграм. Освобождаването на командирите на "Азов" го тълкуват като пряко доказателство, че "Украйна е нацистка държава".

 

РЕАКЦИЯТА НА МОСКВА

Няколко часа по-късно дойде и официалната реакция на Москва. 

"Връщането от Турция в Украйна на главатарите на азовците не е нищо повече от директно нарушение на условията на съществуващите споразумения. При това в случая условията наруши както украинската, така и турската страна", заяви прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, който каза също, че Русия не е била известена за това действие.

"В контекста на подготовката за срещата на НАТО върху Турция бе оказан голям натиск, а Анкара, като член на Алианса проявява солидарност с него. Руската федерация разбира прекрасно това - добави Песков. - Въпреки че нарушаването на договореностите обаче не разкрасява никого".

Още по темата