Медия без
политическа реклама

Извършен е украински разузнавателен рейд в Крим

24 Авг. 2023Обновена
Нос Тарханкут се намира в югозападната част на Крим
Нос Тарханкут се намира в югозападната част на Крим

Украински военни са акостирали на нос Тарханкут до село Маяк в анексирания Крим и са провели "спецоперация с използване на плавателни съдове и авиация". Руските власти не са коментирали до момента съобщението за "спецоперация в Крим", съобщи "Настоящее время". Операцията се е състояла днес в Деня на независимостта на Украйна. "Подразделения на разузнаването към МО направиха разузнавателен рейд в рамките на спецоперация, всички задачи са изпълнени", съобщи за Hromadske представителят на военното разузнаване Андрей Юсов. За възможността да бъде извършен подобен рейд в Крим по-рано намекваше ръководителят на разузнаването Кирил Буданов. 

В коментар за "Суспiльне" Юсов казва, че операцията е проведена в сътрудничество с украинските ВМС, целите са постигнати, личният състав е налице. "Не разкриваме детайли, личният състав на противника претърпя загуби, както и по отношение на съоръженията. Информацията за загубите се уточнява", казва той. 

Володимир Зеленски коментира операцията с думите: "Все още е рано да говорим за освобождаването на Крим."

Руският прокремълски Телеграм канал SHOT съобщи, че до нос Тарханкут са чути изстрели. Очевидци разказали, че видели "две гумени лодки до брега", в които имало "десетима непознати". В района е задействан план "Крепост". Друг източник на изданието твърди, че четири лодки с украински диверсанти са унищожени. 

В село Маяк се намира трети радиотехнически полк на Радиотехническите войски от Въздушнокосмическите сили на Русия. По данни на Крым.Реалий в този район е разположен радиолокационен възел - РЛК "Небо-М" и РЛС "Каста-2Е2". Там има и позиции на ПВО.