Quantcast

Медия без
политическа реклама

Известен съветник на Зеленски подаде оставка

Алексей Арестович допусна сериозна грешка за ракетата, която удари блока в Днипро

17 Яну. 2023Обновена
Алексей Арестович

Известният съветник в офиса на президента Зеленски Алексей Арестович подаде оставка. Той публикува писменото си заявление в "Телеграм" канала си. "Подадох заявление за напускане. Искам да покажа цивилизовано поведение - сериозна грешка, следва оставка", написа Арестович в "Телеграм". По-късно от офиса на украинския президент заявиха, че оставката е приета.

Причината за оставката е негова реплика от миналата събота.  В предаването на Марк Фейгин, той заяви, че украинска ПВО-ракета е свалила руската върху 9-етажния блок в Днипро. Думите му предизвикаха буря от недоволство. Кметът на Днипро го нарече "суетен гад с мръсна уста". Наложи се на другия ден ръководството на украинските ВВС да го опровергава - украинската ПВО не е свалила руската крилата ракета. ПВО не разполага с такъв тип оръжие срещу въпросния модел руски ракети. 

Арестович поправи съобщението си за ракетите в Телеграм и се извини. Но скандалът не стихна. Руската пропаганда веднага поде неговата фалшива версия за срутването на блока и я представи за действителна. 

"Докато бях при Фейгин, мой приятел от Днипро ми написа, че ясно е чул звука на две ракети и е решил, че украинската е ударила руската. Досега никога не ме е подвеждал. Затова си позволих веднага да го кажа в ефир", оправда се в неделя Арестович. 

Снощи написа дълъг пост в "Телеграм": 
"Направих сериозна грешка на живо. Няма значение по каква причина публиката го е чула, но оттук нататък ще бъда по-стриктен към информацията, която изричам.

Поднасям искрените си извинения на пострадалите и техните близки, жителите на Днепър и всички, които бяха дълбоко наранени от моята преждевременно погрешна версия за причината руската ракета да порази жилищна сграда. Нивото на хейт по мой адрес не може да се сравни с последствията от грешка в ефир.

Това не доведе до никакви репутационни или правни последици за Украйна. Но тези хора, които конкретно въртят тази тема, имат много конкретни цели.

Москва го рекламира, за да отслаби украинското информационно влияние (включително върху руснаците).

Украинската опозиция атакува властите по този начин, печелейки политически точки по време на войната, мислейки за бъдещи избори.  Работата на нашата опозиция за разделяне на украинците и търсене на предатели в името на политически дивиденти е игра, която Кремъл умело използва и използва.

Съзнателният залог на омразата на украинците срещу украинците (независимо от фамилните имена), залогът на разделението, на политическите игри във воюваща страна преди месеци на най-тежки битки е пътят към загубата на войната, както се е случвало повече от веднъж в нашата история . Ние побеждаваме и ще победим нашия исторически враг само като се обединим и оставим зад гърба си политическите дрязги.

Работата за разделяне на украинците в решаващи моменти от историята е най-успешната стратегия на Кремъл, която той успешно използва през последните години".

Арестович е много медийно активен. Поддържа Телеграм канали, Ютюб канал. Има театрално, философско и военно образование. "320 дни от началото на войната не съм спирал". Той обясни грешката си и с умора.  

 

ЗАГИНАЛИТЕ В БЛОКА В ДНИПРО СА 45, БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ СА 20 

Днес властите в Днипро разпространиха информация за 69-часовата спасителна операция в жилищния блок, поразен от руска ракета. Броят на загиналите е 45, като 20 души остават безследно изчезнали. Сред загиналите има 6 деца. 5 деца остават сираци, за три от тях ще се погрижат роднини, за 2 - държавата, тъй като не са открити живи роднини. 15 тела все още не са идентифицирани. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?